fallback

Словакия иска смекчаване на новите санкции срещу Русия

Не искаме да нарушаваме единството на ЕС, но ще защитаваме икономическите си интереси много категорично, коментира премиерът Роберт Фицо

20:12 | 04.09.14 г. 1

Словакия ще се стреми да смекчи новите санкции, които Европейския съюз (ЕС) възнамерява да наложи на Русия заради действията й във връзка с кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

Съветът на ЕС се очаква утре да одобри решението за конкретните санкции, предварително съгласувано от посланиците на страните членки.

Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че неговото лявоцентристко правителство е инструктирало словашкия посланик в ЕС да възрази срещу елементи от санкционния пакет, който засяга отбраната, стоките с възможна двойна употреба и финансовия сектор. 

Словакия възнамерява да наложи вето на конкретни санкции или на конкретни части от санкциите, съобщи на пресконференция в Братислава премиерът Фицо. "Не искаме да нарушаваме единството на ЕС, но ще защитаваме икономическите си интереси много категорично", добави той.

Словакия не е съгласна със забраната за достъп на руски банки до синдикирани заеми, тъй като според Фицо това може за застраши дъщерни дружества на финансовите институции в Словакия. Една от тези банки е руската "Сбербанк".

Братислава освен това иска да извади някои стоки от списъка на стоките с възможна двойна употреба и се противопоставя на забраната на доставките за цивилни граждани. 

Според премиера Роберт Фицо словашката позиция е подобна на тази на Чехия, която също обяви, че ще се опита да прокара промени в предложените санкции, за да защити износа си на промишлени стоки.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:30 | 11.09.22 г.
fallback