fallback

Украйна: Изправени сме пред голяма война с Русия

В тази война жертвите ще наброяват десетки хиляди, посочи украинският министър на отбраната Валерий Хелетей

19:57 | 01.09.14 г. 15

Украйна е изправена пред "голяма война", но не със сепаратистите, а с Русия, и в тази война ще има много жертви. Това обяви днес в профила си в социалната мрежа Facebook украинският министър на отбраната Валерий Хелетей, цитиран от AFP и Ройтерс. 

"Голяма война дойде в нашата къща, война, която Европа не е виждала от Втората световна война. В тази война жертвите ще наброяват не стотици, а хиляди и даже десетки хиляди", предупрежди Хелетей.

По думите му украинците трябва да спешно организират отбраната си срещу Русия, която не само ще укрепи позициите си в окупираните според него украински територии, но и ще предприеме офанзива към други части на Украйна.

"Трябва да не се поддаваме на паника и да покажем, че украинците няма да се предадат", призова Хелетей.

Киев и Западът обвиняват Русия, че в рамките на една седмица е изпратила между 1 000 и 1 600 свои войници в Източна Украйна – нещо, което Москва отрича, припомня БТА. 

Междувременно проруските сепаратисти в Украйна започнаха предварителни мирни преговори с властите и посочиха, че са готови да останат част от страната, ако им се даде "специален статут".

В изявление, публикувано преди срещата на контактната група в столицата на Беларус в Минск, бунтовниците казаха, че едно от ключовите им условия е Киев незабавно да спре военната си офанзива.

Украйна е неформално представлявана на преговорите от бившия си президент Леонид Кучма. Руският посланик в Киев и високопоставено длъжностно лице от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа също участват в днешните разговори.

Исканията на сепаратистите на пръв поглед не са приемливи за Киев, по-конкретно настояването индустриализираните територии в Източна Украйна да останат под техен контрол.

Бунтовниците, чиито позиции вероятно ще бъдат подкрепени от Русия, ще разчитат на това неуспехите на украинската армия от последните дни да натежат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 10.09.22 г.
fallback