fallback

Лавров: Русия няма да напуска СТО

Ще използваме всички инструменти на организацията за защита на своите интереси, посочи руският външен министър

14:55 | 01.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия не планира да напуска Световната търговска организация (СТО), но вместо това ще използва всички инструменти на организацията за защита на своите интереси, заяви пред РИА "Новости" руският външен министър Сергей Лавров.

"Ще продължим, както винаги, да се основаваме на нашите собствени интереси: защитата на нашата икономика, защитата на нашата социална сфера, защитата на нашите граждани, бизнеса и в същото време да направим извод от действията на нашите партньори за тяхната адекватност, способността им да преговарят и тяхната надеждност", каза Лавров.

"По отношение на СТО, Русия няма да я напусне. Ние ще направим точно обратното и ще използваме инструментите на СТО", добави той.

Русия е част от СТО от 22 август 2012 г., като процесът на присъединяване отне близо 20 години.

През март Съединените щати и Европейският съюз въведоха пакет от санкции срещу Русия в отговор на анексирането на Крим. След като украинската криза ескалира, Западът предприе няколко нови кръга от санкции, насочени към отбраната, енергетиката и банковия сектор на Руската федерация.

Москва реагира, заявявайки през юли, че санкциите са нарушили правилата на СТО. Посланикът на САЩ в Организацията обаче заяви, че действията са в съответствие със задълженията в рамките на органа.

През август Русия въведе защитни мерки за забрана на вноса на селскостопански и хранителни продукти от страни, които са наложили санкции на Федерацията за една година.

Москва нееднократно определи реториката на санкциите като "контрапродуктивна" и заяви, че мерките "заплашват международния мир и стабилност" и са в противоречие с принципите на международното право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:47 | 08.09.22 г.
fallback