fallback

Австралия наложи допълнителни санкции срещу Русия

Ограничават се износът на оръжие, достъпът на руските банки с държавно участие до капитал в Австралия, износът на стоки и услуги за проучване и добив на нефт

10:53 | 01.09.14 г. 1

Австралия наложи допълнителни санкции срещу Русия, в съответствие с режима на санкциите на Европейския съюз (ЕС), които са в сила срещу Руската федерация, съобщи премиерът на Австралия Тони Абът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него австралийското правителство е "дълбоко загрижено заради ескалацията на събитията в Украйна".

Новите мерки включват ограничения върху износа на оръжие, ограничения на достъпа на руските банки с държавно участие до капитал в Австралия, мерки за предотвратяване на износа на стоки и услуги за проучване и добив на нефт в Русия, ограничения по отношение на търговията и инвестициите в Крим.

Канбера добавя още 63 руски и украински физически лица в „черния“ си списък, както и 21 юридически лица. Така списъкът набъбва до общо 113 имена и 32 фирми.

"Русия трябва да разбере, че ако не предприеме действия за подобряване на ситуацията в Украйна, последствията за икономиката ѝ ще растат, а международната ѝ репутация ще пострада“, коментира Абът. Той заяви, че Австралия не изключва въвеждането и на допълнителни санкции срещу Руската федерация.

Европейските лидери дадоха една седмица срок на руския президент Владимир Путин, след което заплашват да въведат нови ограничения за Русия. Политиците са в процес на подготовка на предложения за нови санкции, които да се обсъдят на следващата среща на правителствените ръководители.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров коментира, че Москва няма да осъществи военна намеса в Украйна и подкрепя мирното решаване на проблема в източните региони на страната.

„За съжаление, нашите западни колеги са заслепени за ситуацията и всичко, което сегашните украински власти казват и правят, се подкрепя от Запада“, посочи Лавров пред студенти.

Той призова Москва и Запада да проведат открити разговори с „реалистични изисквания“ и допълни, че Вашингтон и Брюксел трябва да поискат от Киев да спре да използва тежки оръжия срещу цивилното население.

Още по темата за санкциите между Русия и Запада четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 11.09.22 г.
fallback