fallback

Швейцария разшири санкциите срещу Русия

Берн не иска страната да се използва за заобикаляне на европейските санкции

18:05 | 27.08.14 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Петте руски държавни банки, които попаднаха под действието на санкциите на Европейския съюз (ЕС) - Сбербанк, Газпромбанк, Внешэкономбанк, Россельхозбанк и ВТБ, ще трябва да искат специално разрешение от Швейцария, за да пласират финансови инструменти в страната, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на правителствено решение.

Целта на швейцарските власти е страната да не бъде използвана за заобикаляне на санкциите, наложени от Европейския съюз срещу Русия заради ситуацията в Украйна.

„В бъдеще разрешението за новите емисии ще се издава, само ако те съответстват на размера на средните финансови ангажименти през последните три години“, посочва се в изявление на правителството на Швейцария.

В същото време дъщерни дружества на руските банки в Швейцария са освободени от изискването за получаване на такова разрешение, ако не действат от името на своите дружества-майки или в съответствие с техните инструкции.

Швейцария е допълнила и още 11 имена към „черния списък“ с физически и юридически лица, за които се забранява да встъпват в нови бизнес отношения, а за съществуващите бизнес отношения се въвежда задължително уведомление.

Берн налага и забрана за вноса на военни стоки от Русия и износа на оборудване за петролната индустрия.

Мерките влизат в сила незабавно.

Преди дни Швейцария обяви, че е отблъснала опитите на няколко производителя на храни от Европа да заобиколят руското ембарго за европейска селскостопанска продукция и хранителни продукти. Страната посочва, че е засякла и други опити за заобикаляне на санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:41 | 28.08.22 г.
fallback