fallback

Украйна отива на предсрочни избори на 26 октомври

Решението на президента Петро Порошенко за разпускане на Парламента беше очаквано, след като управляващата коалиция в страната се разпадна

08:58 | 26.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Украйна Петро Порошенко разпусна Парламента и насрочи предсрочни парламентарни избори за 26 октомври, съобщава CNBC.

Решението му беше очаквано, след като управляващата коалиция в страната се разпадна и в продължение на 30 дни не се сформира ново парламентарно мнозинство. 

Порошенко и неговото правителство, чиято проевропейска политика раздразни Кремъл, се надяват да стабилизират ситуацията в източната част на страната до октомври, за да се проведе нормален вот, правителството да има по-голяма легитимност и да засили позициите си пред Русия, отбелязва изданието.

“Аз взех решение за разпускане на парламента и за провеждане на избори на 26 октомври", каза Порошенко в пост в Twitter, в който призова всички украинци да гласуват.

Той и либералните му поддръжници ще търсят одобрение за твърдата линия, която заеха в борбата с проруските сепаратисти в Източна Украйна, както и за политиките им за евроинтеграция, които доведоха до сблъсък с Русия. Порошенко се надява и да разчисти “старата гвардия” в управлението, която спъва провеждането на важни за страната реформи.

Украинският президент обвинява някои депутати, че подкрепят проруските сепаратисти.

Москва се разгневи, след като предишният украински президент – проруският Виктор Янукович, беше прогонен от страната през февруари след неколкомесечни протести, защото отказа да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Оттогава страната изпадна в колапс, Русия анексира Крим, а източните региони – индустриалното ѝ сърце, са раздирани от постоянни боеве.

Според ООН над 2 хил. души са намерили смъртта си в конфликтите в Украйна. Заради ситуацията в страната се разрази и най-тежката криза между Русия и Запада след края на Студената война. Същевременно днес в Минск ще се проведе среща между Порошенко, руския президент Владимир Путин и представители на ЕС. Надеждата е, че ще се поставят основите на примирие в Украйна. Експертите обаче се съмняват в Минск да има пробив. "Всички очакват (. . .) позитивен резултат - край на бойните действия. Киевската власт обаче не може да спре войната, инак незабавно ще трябва да превключи на трудната задача да възстанови разрушената икономика", пояснява украинският икономист Олександър Дудчак, цитиран от "Комерсант".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:26 | 08.09.22 г.
fallback