fallback

Русия ще изпрати втори конвой с хуманитарна помощ за Източна Украйна

Изпратено е и уведомление до украинското правителство, съобщи руският външен министър Сергей Лавров

17:42 | 25.08.14 г.

Русия смята да изпрати втори конвой с хуманитарна помощ в Източна Украйна, съобщава британският в. Guardian.

Наскоро Москва изпрати около 200 камиона в региона, което първоначално беше определено от Киев, Брюксел и Вашингтон като опит за инвазия, припомня изданието. Въпреки че превозните средства още в събота се върнаха в Русия без инциденти по пътя, оповестяването на новината за новия конвой вероятно отново ще събуди подозренията, че Москва прави доставки за проруските сепаратисти в региона.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщава, че е изпратено уведомление до украинското правителство за подготвяния втори конвой с хуманитарна помощ за размирните райони. Камионите се предвижда да се движат по същия маршрут, който беше договорен с Международния комитет на Червения кръст миналата седмица за първия конвой.

Лавров допълва, че храната, водата и другите стоки, които пристигнаха в Луганска област в края на миналата седмица, вече се разпределят на хората с помощта на доброволци от Червения кръст. Засега от организацията не потвърждават информацията.

Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС, отново подчертава, че стоките, изпратени с първия конвой, са само с хуманитарен характер. Той допълва, че руската страна е предложила на украинските власти и списък от стоки, които ще бъдат изпратени в размирните източни региони на Украйна.

Руският външен министър заявява и готовност да продължи сътрудничеството с Международния комитет на Червения кръст.

Най-вероятно вторият конвой ще тръгне към Украйна през тази седмица.

Същевременно Лавров предупреди за нарастващите проблеми с бежанците от Украйна в Русия. Той допълва, че Червеният кръст планира да засили дейността си в размирните райони.

Утре президентите на Украйна и Русия Петро Порошенко и Владимир Путин ще се срещнат в столицата на Беларус – Минск, заедно с представители на Европейския съюз (ЕС), за да обсъдят ситуацията в Украйна.

Диалогът се приветства силно от международната общност и може да постави основите на дългоочакваното примирие между проруските сепаратисти в Източна Украйна и Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 12.09.22 г.
fallback