fallback

Румъния ще се бори по-ниската ставка на ДДС за хляба да остане

Северната ни съседка не се отказва и от намалението на данъка за плодовете, зеленчуците и биопродуктите

12:56 | 25.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Румънското правителство ще работи активно за запазването на по-ниската ставка на Данък добавена стойност (ДДС) за хляба, съобщи БТА, като са позовава на местни медии. От септември 2013 година при търговията с хляб и хлебни продукти се прилага 9% ДДС. Нормалната ставка е 24 на сто.

На Румъния предстоят разговори с Международния валутен фонд (МВФ) и очакванията са по време на тях да бъде повдигнат въпроса за намалените ставки на данъка.

Министърът на земеделието и развитието на селските райони Даниел Константин обаче е категоричен, че правителството е решено да запази сегашните нива. На този етап все още няма изготвени официални разчети какво е отражението от въвеждането на мярката, става ясно още от думите на министъра. Очаква се анализите да бъдат готови през септември.

Справка в сайта на ЕК показа, че освен за хлебните изделия Румъния е въвела и редица други намаления на ставката – при търговията с фармацевтични продукти, книги, периодични издания и вестници, както и за настаняване в хотел. При сделки с тези стоки се заплаща ДДС в размер на 9 на сто.

През пролетта стана ясно, че северната ни съседка обмисля и намаление на ставките при търговия с плодове и зеленчуци, както и с биопродуктите от началото на 2015 година. На този етап няма сигнали румънското правителство да се е отказало от тези планове.

Припомняме, че според Директивата за ДДС в ЕС ставката на данъка е минимум 15%, а горна граница няма (най-висока е ставката в Унгария - 27%). Страните от общността обаче могат да получат изключения от правилото и да поискат от Брюксел редуциране за определени стоки.

Данните на ЕК показват, че само Дания не се е възползвала от това правило, като търговията с всички стоки и услуги се облагат с 25% ДДС. България има само една редуцирана ставка – туристическите услуги се облагат с 9% ДДС, докато всички останали стоки и услуги – с нормалната ставка от 20 на сто.

Повечето страни, които са получили разрешение, намаляват данъка основно при търговията с детски стоки, хранителни продукти, фармацевтични стоки и медицинско оборудване, както и с книги, вестници и периодични издания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
fallback