fallback

САЩ търсят пътища за нов натиск срещу Русия

"Ще се опитаме да принудим Русия да плати допълнителна цена", казва говорител на Държавния департамент

08:21 | 25.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Вашингтон търси пътища за оказване на допълнителен натиск върху Москва, след като НАТО съобщи, че в бойните действия на територията на Украйна участват руски военнослужещи, бронирана техника и артилерия, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ще се опитаме да принудим Русия да плати допълнителна цена", заяви заместник-говорителката на Държавния департамент Мари Харф. Русия има избор, посочи тя. "Те могат да продължат ескалацията и да се сблъскат с допълнителни последствия и изолация от останалия свят или могат да тръгнат по пътя на деескалацията, има възможност за това", каза Харф. 

По-рано руското министерство на отбраната отхвърли обвиненията на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, че руски военни, артилерия и бронирана техника участват пряко в бойните действия на украинска територия. Говорителят на министерството на отбраната Игор Конашенков заяви, че в Москва "вече са престанали да обръщат внимание на празните изявления на господин Расмусен и неговия прессекретар". Няма смисъл те да се коментират по същество, смята говорителят.

Жилищата в Калининския район на Донецк са сериозно пострадали след артилерийския обстрел в събота, предупреждава публикуван днес доклад на наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Щети са нанесени и на пазара за хранителни продукти, се уточнява в доклада.

Заместник-генералният секретар на ООН Валери Амос призова да бъде увеличена помощта за жителите на Източна Украйна на фона на приближаващите студове. Това се посочва в изявление, разпространено след посещението на Амос в Украйна, информира ИТАР-ТАСС.

"С приближаването на зимата помощта трябва да бъде увеличена. Много от преселниците са уязвими и сега, а временните жилища, в които живеят, не са предвидени за минусови температури. Трябва да осигурим подкрепа за хората, за да могат да преживеят зимата", каза Амос.

По думите й ООН се опитва да оказва по-голяма помощ на жителите на пострадалите райони, но тези усилия са възпрепятствани от проблемите с безопасността. Въпреки това организацията обсъжда начини за доставки (на помощи) до най-затруднените райони на Източна Украйна, посочва тя. При четиридневното си посещение в Украйна (21-24 август) заместник-ръководителката на ООН посети райони в източната част на страната, които са пострадали от военните действия.

Междувременно руското министерство на отбраната отрече негов самолет да е навлизал във въздушното пространство на Финландия, предаде Ройтерс.

Вчера финландското министерство на отбраната изрази подозрения, че руски военен самолет за кратко е навлязъл във въздушното пространство на страната без разрешение. Според министерството това станало вчера следобед. Според руското министерство на отбраната негов военнотранспортен самолет е извършил планиран полет на 23 август от Санкт Петербург за Калининградска област, руски ексклав между Полша, Литва и Балтийско море.

"Полетът е минал по строго определен маршрут. Самолетът не се е отклонил от въздушния си маршрут по време на полета, заяви представител на руското министерство на отбраната пред Интерфакс.

Финландия има 1300 км обща граница с Русия и поддържа добри отношения с Москва, отбелязва Ройтерс.

Oще международни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:17 | 31.08.22 г.
fallback