fallback

ЕС предупреди Сърбия да не стимулира износа за Русия

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че страната му приема сериозно полученото предупреждение

14:47 | 22.08.14 г. 1

Премиерът на Сърбия Александър Вучич. Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) е поискал от Сърбия да не стимулира с държавни мерки износ във вреда на съюза, съобщи сръбският вицепремиер Ивица Дачич, цитиран от информационната агенция МИА.

Той добавя, че правителството на Сърбия внимателно ще разгледа това искане и ще вземе становище, предава БТА.

Сърбия не е въвела никакви мерки, с които да подтиква такава дейност, коментира още Дачич.

Сърбия получи статут на кандидат за член на ЕС през 2012 г., затова и ЕС е изпратил протестна нота до Белград. Швейцарският вестник "Нойе Цюрер цайтунг" съобщи, че членките на ЕС са предупредили всички кандидати за членство да не влизат в "дупки на руския пазар", възникнали от ембаргото на Москва върху вноса на хранителни продукти от ЕС. 

Вестникът припомня, че с увеличаване на цената на газа, Русия може да вкара Сърбия в банкрут. От друга страна, руското ембарго срещу ЕС дава шанс на земеделието в Сърбия.

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че страната му приема сериозно полученото предупреждение.

“Гражданите могат да бъдат спокойни. Сърбия, макар да се намира в тежка икономическа и политическа ситуация, не е с нищо застрашена”, коментира Вучич пред сръбската телевизия РТС. 

Той подчертава, че държавата няма нужда да дава стимули на износа в Русия и стратегическата й цел е влизането в ЕС. Същевременно обаче сръбският премиер дава да се разбере, че Белград няма да въвежда санкции срещу Русия. 

Припомняме, че през миналата седмица се появиха информации, че ЕС планира да засили дипломатическия натиск и върху латиноамериканските държави, за да ги убеди да не се възползват от блокирания износ на селскостопански продукти от Европа към Русия.

Още по темата за санкциите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
fallback