fallback

Украйна е готова да плати временна компромисна цена за руския газ

Киев обвини Москва, че не желае да преговаря за постигането на ценови компромис до окончателното решение на Арбитражния съд в Стокхолм

21:18 | 20.08.14 г.

Министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан обяви, че страната му е готова да плати временна, компромисна цена за руския газ, докато се постигне постоянна договорка и до излизането на решението по арбитражното дело, съобщава Ройтерс.

Продан разкритикува Руския и Газпром, че не желаят да преговарят за постигането на ценови компромис.

Той обаче не коментира каква цена Киев е готов да плаща за природния газ от Русия, с който задоволява по-голямата част от украинското потребление.

През юни украинската държавна газова компания Нафтогаз заведе дело в арбитражния съд в Стокхолм, за да се установи "справедлива и пазарна цена" за доставките на природен газ от Газпром, припомня информационната агенция.

Делото е все още на предварителен етап и не е известно кога ще бъде постигнато окончателно решение.

Юрий Продан по-рано обяви, че Украйна може да покрива 50% от нуждите си от синьо гориво чрез реверсивни доставки от Полша, Унгария и Словакия. Киев обаче трябва да намери допълнително количество за периода октомври-март.

“Готови сме за трудна зима”, посочи още Продан.

От Газпром засега отказват да коментират предложението за компромисна цена на руските газови доставки за Украйна. През април компанията изрази съмнения относно законността на обратимите газови потоци от западните държави, с които да се заменят част от руските доставки.

През юни Нафтогаз посочи, че е готов да плаща по 326 щатски долара за 1000 кубически метра руски природен газ за междинен 18-месечен период, за да се даде време за приключването на ценовия спор с Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
fallback