fallback

Турчинов: Украйна ще се присъедини към ЕС и НАТО до 5 години

Това ще бъде надеждна гаранция срещу агресивните стремежи на Русия, посочи председателят на украинския парламент

17:46 | 18.08.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинските власти очакват страната да се присъедини към Европейския съюз (ЕС) и НАТО в рамките на следващите 5 години, заяви в интервю за балтийската информационна агенция BNS председателят на Върховната Рада Олександър Турчинов.

По думите му Украйна ще бъде в състояние в рамките на пет години да извърши всички реформи, необходими за присъединяването към ЕС.

В същото време Турчинов изтъкна също, че украинците разбират необходимостта за Киев да се присъедини към НАТО. "Това е начин да защитим Украйна от агресивната политика на Русия", посочи председателят на Върховната Рада, цитиран от руския портал "Вести".

"Украйна трябва да стане член на ЕС и Северноатлантическия алианс. Това ще бъде надеждна гаранция срещу агресивните стремежи на Русия. Дадохме началото на 5-годишен план за европейска интеграция. Една от задачите на Руската федерация е да се ​​предотврати влизането на Украйна в ЕС. Те се опитаха да го направят с помощта на Янукович. Ние обаче доказахме, че сме в състояние да реализираме своя европейски избор", посочва Олександър Турчинов.

Руското издание припомня, че новоизбраният президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който ще поеме поста през ноември, вече се обяви против евентуалното членство на Киев в ЕС и НАТО.

През май бившият премиер на Люксембург заяви, че "Украйна няма да бъде в състояние да се присъедини към ЕС през следващите 10-15 години, да не говорим пък за това да стане член на НАТО".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
fallback