fallback

Киев прие закона, позволяващ редица антируски мерки

Приемат се не санкции, а закон, на базата на който в бъдеще могат да бъдат приети съответни мерки, коментира председателят на парламента Турчинов

20:08 | 14.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинският парламент прие окончателно закона, съдържащ пакет от антируски мерки, предадоха ИТАР-ТАСС и ДПА.

Съгласно закона Съветът за сигурност и отбрана на Украйна ще има правото да блокира активи, да ограничава търговски операции, да прекратява напълно или частично транзита на ресурси, на полети и превози през украинска територия, да предотвратява износа на капитали, да преустановява изпълнението на икономически и финансови задължения, да анулира лицензи. 

Освен това в закона се предвижда ограничаване влизането на морски съдове в териториалните води или пристанищата на Украйна, забрана на навлизането на летателни машини във въздушното пространство на Украйна, а също и забрана за кацането на територията на Украйна.

В закона се предвижда и правото да се прекратява действието на търговски споразумения, на съвместни проекти, на програми в определени сектори на промишлеността, в частност в сферата на сигурността и отбраната. Предлага се и възможност за прекратяване на културния обмен, научното сътрудничество, образователното и спортното сътрудничество, отказване на визи на жители на чужди страни, анулиране на официални визити и заседания, на преговори по договори и споразумения.

Законът беше приет на първо четене на 12 август.

Преди днешното гласуване на пакета от мерки украинският премиер Арсений Яценюк предложи да се изключи от него забраната за отказ от пощенски услуги и мерките за ограничаване на медиите и печатните издания.

Пакетът от антируски мерки беше одобрен от 224 украински депутати.

Председателят на парламента Олександър Турчинов посочи, че се приемат не санкции, а закон, на базата на който в бъдеще могат да бъдат приети съответни мерки. Законът влиза в сила на следващия ден след неговото обнародване.

Самите предложения за приемане на санкции ще бъдат разглеждани от Съвета за сигурност и отбрана на Украйна по предложение на Върховната рада, президента на Украйна, министерския съвет, Националната банка на Украйна и Службата за сигурност на Украйна.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 11.09.22 г.
fallback