fallback

Русия въвежда данък върху продажбите за първи път от 2003 г.

От налога се изключват редица храни, наемите, здравните, комуналните и транспортните услуги, както и продажбата на недвижими имоти, земя и ценни книжа

15:52 | 13.08.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руското финансово министерство е представило правителствения законопроект за въвеждането на 3-процентов данък върху продажбите, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник в кабинета. Впоследствие новината бе потвърдена от ведомството.

По-рано източник на ИТАР-ТАСС съобщи, че принципното решение за въвеждането на регионален данък от 3% е било прието още на 30 юли по време на среща с президента. Идеята обаче не е била подкрепена нито от Министерството на финансите, нито от това на икономическото развитие. На 9 август държавният секретар Дмитрий Песков обаче заяви, че е било взето решение от руския президент Владимир Путин за въвеждане на налога.

Властите се опитват да върнат отново на сцената схемата, която се прилагаше до 2003 г. Основната тежест върху плащането на новия налог ще падне върху данъкоплатците и индивидуалните предприемачи.

Новият данък обаче няма да се прилага по отношение на голям брой хранителни продукти, детски дрехи и обувки, фармацевтични продукти, комунални услуги и наеми на жилища и помещения. Не се планира и облагането на продажбата на недвижими имоти, земя и ценни книжа.

Налогът няма да се прилага и при здравни услуги, здравни организации, отдих, образователни услуги, предоставяни от организации с нестопанска цел, услуги в областта на изкуството и културата, общински транспорт, железопътен транспорт и като цяло транспортни услуги в рамките на Руската федерация.

Очаква се въвеждането на данъка да подпомогне регионалните бюджети с 195 млрд. рубли (4 млрд. евро) през 2015 г., с 211 млрд. рубли (4,4 млрд. евро) през 2016 г. и с 230 млрд. рубли (4,8 млрд. евро) през 2017 г.

По-рано тази седмица стана ясно, че годишният икономически растеж на Русия се е забавил до 0,8% през второто тримесечие спрямо 0,9 на сто през първото. По този начин Федерацията е напът да запише най-слабия си растеж от 2000 г. насам, с изключение на 2009 г., когато икономиката се сви под тежестта на световната криза.

Централната банка прогнозира в края на юли, че икономическият растеж през второто тримесечие ще е близък до нулата. Тя също така очаква БВП на страната да се разшири с 0,4% през годината. Правителството е малко по-оптимистично, предвиждайки експанзия от 0,5% за годината в сравнение с 1,3% през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 09.09.22 г.
fallback