fallback

Най-богатият руснак продава 10% от своя холдинг

Акциите на милиардера Алишер Усманов в USM Holdings ще бъдат придобити от мениджмънта, както той бе обещал

13:03 | 13.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-богатият руснак Алишер Усманов продава 10% от дела, който притежава в своята холдингова компания, на партньорите си. Ход, с който милиардерът изпълнява обещанието си да възнагради мениджмънта, пише Bloomberg.

Усманов ще запази 48% от правата на глас в USM Holdings Ltd., чрез които контролира почти всички активи на дружеството. Десетте процента от дела са били разпределени между главните изпълнителни директори, сред които директорът на USM Иван Стрешински, директорът на OAO MegaFon Иван Таврин и другите директори на холдинга.

„Тарвин и аз ще закупим по 3%. Други 2% ще закупят другите директори, а останалите 2% ще бъдат запазени и ще бъдат разпределени между мениджърите в един бъдещ момент“, коментира Стрешински в телефонен разговор.

Богатството на 60-годишния Усманов възлиза на 17 млрд. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg. Той формира благосъстоянието си чрез бизнеса с желязна руда и стомана на Metalloinvest Holding Co. Освен това Усманов е инвеститор в руския мобилен оператор MegaFon. Той си извоюва призвание заради инвестициите си в технологични и интернет компании от ранга на Facebook Inc. и Apple Inc. Заедно със свой партньор Усманов контролира около 30% от английския футболен клуб Арсенал.

„Усманов възнамеряваше да продаде дела на мениджмънта още от създаването на USM, като текущият момент явно е подходящ, след като цените на активите спаднаха, което прави транзакцията не чак толкова трудна за мениджмънта“, казва още Стрешински.

Според него сделката не е знак, че Усманов ще обръща все по-малко внимание на бизнеса на USM, тъй като той остава най-големият и най-влиятелен акционер. Стрешински обаче не коментира цената на сделката.

Анализаторът в BCS Financial Group Кирил Чуйко твърди, че Усманов може да получи поне 2 млрд. долара от продажбата на дела.

Милиардерът възнамерява да вложи получените средства в нов фонд и да продължи фокуса върху развитието и растежа на международния си инвестиционен портфейл. Фондът ще бъде насочен към инвестиции в области, в които Усманов вижда бъдеща стойност, уточняват от USM, но без допълнителни детайли. Решението му за продажбата на дела не е мотивирано от международното напрежение заради конфликта с Украйна.

„Усманов никога не е смятал, че то ще ге засегне по някакъв начин. Той е бизнесмен и и не участва в политиката“, гласи разпратено от USM съобщение.

След като Усманов се раздели с 10-процентния дял, неговият дългогодишен приятел Фархад Мошири ще поведе USM и ще получи правата на глас, които делът носи, и 30-процентния дял на втория най-голям акционер Владимир Скоч. Преди това Усманов имаше контрол над правата на глас на своите партньори.

По 1% от USM ще получат други двама неназовани дългогодишни приятели на милиардера, като по този начин те ще обменят досегашните си индиректни икономически интереси към холдинга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
fallback