fallback

Турция увеличава износа на храни за Русия

Русия и Египет се договориха да улеснят достъпа на египетски селскостопански стоки до руския пазар

18:16 | 12.08.14 г.

Руски компании са увеличили поръчките си към турски фирми, след като Москва спря вноса на повечето хранителни продукти от Запада в отговор на санкциите на САЩ и ЕС, съобщава Ройтерс, като се позовава на председателя на Асоциацията на турските износители.

Търсенето от Русия на турски продукти се увеличи след въвеждането на ограниченията за търговия със САЩ и ЕС, заявява председателят на Асоциацията на турските износители Мехмет Бююкекши, отговаряйки писмено на въпроси на Ройтерс.

Ние очакваме руска делегация да посети Турция следващата седмица в този контекст, посочва Бююкекши.

Той казва, че очаква значително увеличение на износа на птици и морска храна, като добавя, че Турция би могла също да отговори на засиленото търсене на плодове и зеленчуци от страна на Русия. Бююкекши заявява, че неговата асоциация работи в тясна връзка с министерствата на икономиката и на земеделието за облекчаване на процедурите за износ към Русия.

Междувременно Русия и Египет се договориха да улеснят достъпа на египетски селскостопански стоки до руския пазар и в близко време да се увеличи с 30 процента вносът на египетска селскостопанска продукция в Русия, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Договорката е била постигната по време на среща на руския президент Владимир Путин и на египетския му колега Абдел Фатах ас Сиси, състояла се в руската президентска резиденция "Бочаров ручей" в района на Сочи.

Новината за постигната договореност съобщи лично руският президент Владимир Путин. Той подчерта, че е разпоредил въвеждането на опростен режим за достъп на египетските стоки до пазарите на Русия.

В хода на разговорите Русия и Египет са се съгласили да проучат възможностите за създаване на зона за свободна търговия.

Двете страни са се споразумели и за разширяване на военно-техническото сътрудничество, съобщи Путин.

(БТА)  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:43 | 11.09.22 г.
fallback