fallback

Сърбия ще разследва приватизацията на държавната петролна компания НИС

Руската "Газпром нефт" придоби 51% от НИС през 2008 г. като част от по-широка енергийна сделка между Русия и Сърбия

15:26 | 12.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Сръбската полиция ще разследва приватизацията през 2008-а година на държавната петролна компания НИС (Нафтена индустрия Сърбие), съобщава БНР.

Фирмата в момента е с мажоритарен собственик в лицето на руската "Газпром нефт", съобщава министерството на вътрешните работи, цитирано от агенция Ройтерс.

През 2008-а година "Газпром нефт" закупи 51 процента от акциите на НИС за 400 милиона евро, като сделката стана факт по време на сръбско правителство, водено тогава от настоящата опозиционна Демократическа партия.

Според някои водещи сръбски политици продажбата е станала факт при грубо обезценяване на компанията НИС, т. е. сделката е била на много занижени цени.

Специален разследващ екип ще проучи всички факти и обстоятелства, свързани с приватизацията на НИС, съобщи министерството в специално изявление късно снощи.

Продажбата беше част от по-широка енергийна сделка между Русия и Сърбия, която включваше ангажимент за изграждането на газопровода "Южен поток" през Сърбия и на съоръжение за съхранение на газ.

Говорителка на компанията НИС коментира лаконично, че продажбата е въпрос на споразумение между двете страни. Въпросът трябва да бъде решен между двете държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 06.09.22 г.
fallback