IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша насочва ябълките си към САЩ заради руското ембарго

Pазчитаме на по-голямо разбиране от Вашингтон, каза полският посланик в Щатите Ришард Шнепф

14:25 | 09.08.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Полша насочва ябълките си към САЩ заради руското ембарго

Полша е предприела дипломатически демарш, за да постигне бързо отваряне на американския пазар за полските ябълки, засегнати от руското ембарго, съобщи AFP, цитирайки полския посланик в САЩ Ришард Шнепф.

Искаме да намерим бързо решение на проблема, тъй както ситуацията е извънредна, обясни посланикът в интервю за полската агенция PAP и добави, че вече се срещнал и разговарял по въпроса с Майкъл Скюз, заместник-министър на земеделието.

Полша иска чрез бърза процедура да получи съгласие за износ на своя селскостопанска продукция за САЩ, в това число на ябълки. 

Полският дипломат каза, че следващата среща по въпроса вече е насрочена – тя ще е на 18 август, и посочи, че Варшава разчита на подкрепата на американския си съюзник не само в областта на отбраната, но и в търговията. "Имайки предвид, че и американската страна е засегната от руските санкции, разчитаме на по-голямо разбиране", каза Шнепф.

Полският вестник Gazeta Wyborcza припомня, че САЩ от години не допускат на пазара си ябълки от ЕС (с изключение на Италия).

Причините официално са свързани с фитосанитарния контрол, но всъщност става дума и за защита на американската продукция, отбелязва вестникът.

На срещата на 18 август полската страна ще представи на американската агенция, разрешаваща внос на земеделска продукция, списък на полските плодове и зеленчуци, най-засегнати от руските санкции. Досега Полша имаше право да изнася за САЩ броколи и чушки.

Полското посолство в САЩ помести на страницата си във Facebook и в Twitter видеозапис, на който посланикът хвали "вкусните полски ябълки". Скъпи американски приятели, моля ви, присъединете се и заедно с мен призовавайки правителството на САЩ да отвори врати за нашите "ябълки на свободата", убеждава дипломатът. 

Полша е най-големият производител на ябълки в Европа, следван от Италия и Франция, отбелязва AFP.

Oще новини от страната и чужбина може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
"Скъпи американски приятели, моля ви, присъединете се и заедно с мен призовавайки правителството на САЩ да отвори врати за нашите "ябълки на свободата", убеждава дипломатът. "Ха ха ха сега ще се подрискат Американците да хрупат Европейски зарзават! Интересно отношение имат към съюзниците си тия Американци. Още ли са им затворени вратите за ябълките на свободата? Що за отношение към тези които така усърдно раболепничат!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още