IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша насочва ябълките си към САЩ заради руското ембарго

Pазчитаме на по-голямо разбиране от Вашингтон, каза полският посланик в Щатите Ришард Шнепф

14:25 | 09.08.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Полша насочва ябълките си към САЩ заради руското ембарго

Полша е предприела дипломатически демарш, за да постигне бързо отваряне на американския пазар за полските ябълки, засегнати от руското ембарго, съобщи AFP, цитирайки полския посланик в САЩ Ришард Шнепф.

Искаме да намерим бързо решение на проблема, тъй както ситуацията е извънредна, обясни посланикът в интервю за полската агенция PAP и добави, че вече се срещнал и разговарял по въпроса с Майкъл Скюз, заместник-министър на земеделието.

Полша иска чрез бърза процедура да получи съгласие за износ на своя селскостопанска продукция за САЩ, в това число на ябълки. 

Полският дипломат каза, че следващата среща по въпроса вече е насрочена – тя ще е на 18 август, и посочи, че Варшава разчита на подкрепата на американския си съюзник не само в областта на отбраната, но и в търговията. "Имайки предвид, че и американската страна е засегната от руските санкции, разчитаме на по-голямо разбиране", каза Шнепф.

Полският вестник Gazeta Wyborcza припомня, че САЩ от години не допускат на пазара си ябълки от ЕС (с изключение на Италия).

Причините официално са свързани с фитосанитарния контрол, но всъщност става дума и за защита на американската продукция, отбелязва вестникът.

На срещата на 18 август полската страна ще представи на американската агенция, разрешаваща внос на земеделска продукция, списък на полските плодове и зеленчуци, най-засегнати от руските санкции. Досега Полша имаше право да изнася за САЩ броколи и чушки.

Полското посолство в САЩ помести на страницата си във Facebook и в Twitter видеозапис, на който посланикът хвали "вкусните полски ябълки". Скъпи американски приятели, моля ви, присъединете се и заедно с мен призовавайки правителството на САЩ да отвори врати за нашите "ябълки на свободата", убеждава дипломатът. 

Полша е най-големият производител на ябълки в Европа, следван от Италия и Франция, отбелязва AFP.

Oще новини от страната и чужбина може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
Biso
преди 9 години
Аз не пиша сценарии, аз казах, че съм чел. А въпросния "сценарий" е на човек, който преди една година на среща в Давос, е седял на една маса с финансовите министри на половината развит свят и с повечето живи носители на нобелова награда по икономика.Щом са го поканили там сигурно не е достатъчно луд и не си изсмуква сценарии от пръстите просто така.Със сигурност този човек разполага с доста информация от първа ръка, която аз и ти няма, от къде да чуем или прочетем.Едва ли вярваш, че руснаците са лоши а американците добри и на тази плоскост да разглеждаш всичко случващо се в света! ( Американците разсипаха Ирак под претекст за химически оружия, които никой никога не намери! )Сталин е казал: "И тия, и ония - все е лошо!" ( цитирам по памет )С две думи, длъжни сме да не приемаме всяко нещо за чиста монета, а да бъдем критични и непрекъснато да си задаваме въпроса: Кой има полза? А това критично мислене по мое скромно мнение, в даден момент може да се окаже животоспасяващо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
hex
преди 9 години
Аз си стоя на мненето, а ти си пиши сценарии. Никоя държава, никакви пари и политически игри не могат да мотивират поведението на толкова много хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Biso
преди 9 години
Янукович трябва да подпише документите за асоцииране с ЕС. Руснаците са против. Той организира първия Майдан за да покаже на руснаците, че видите ли народа иска в ЕС. Докато тече първия Майдан, Янукович отлита за Китай за да подписва договор за дълбоководно пристанище в Крим и инвестиции за 15 милиарда. Китай иска да възстанови пътя на коприната по суша, за да избегне морските пътища, контролирани от САЩ. Пристанището ще се обслужва от един милион здрави китайски момчета, а това си е окупация. За да не се случи въпросното пристанище, САЩ организират втория Майдан. Тука вече се отваря възможност и за Русия да си прибере Крим, не защото и трябва населението, а защото там се намира единствената й военноморска база в Черно море.Това на кратко са коментарите, които съм чел.Предимства за производителите в Европа при 20 до 30 процента по високи производствени разходи - трудно ми е да го повярвам.The country with the lowest manufacturing costs, we found, is not China. Its Indonesia, then India, Mexico, and Thailand.For the record, the countries with the highest manufacturing costs of the 25 nations we studied were Australia, Switzerland, Brazil, France, Italy, Belgium, and Germanyall of which have costs 20 percent to 30 percent higher than the U.S.s.http://***.businessweek.com/articles/2014-04-25/china-vs-dot-the-u-dot-s-dot-its-just-as-cheap-to-make-goods-in-the-u-dot-s-dot-aИ това е във връзка с производствените разходи:http://***.slideshare.net/TheBostonConsultingGroup/bcg-global-mfg-cost-competitiveness-index-final
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
hex
преди 9 години
Звучи логично с тази разлика, че стъпките по съглашение за свободна търговия са далеч преди конфликта. Конфликта си е отгледан и разпален от руснаците. Колкото до новия световен ред мисля, че производителите от ЕС имат по-големите предимства. Иначе американците и канадците не биха били така уплашени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
"подялбата на пазара на ЕС"----------------По-правилната дума е завладяване пазара на ЕС.И още нещо в тази връзка:Цената на труда в Германия за последните 10-12 години е нараснала само с 10% - това увеличение даже не покрива инфлацията. Израза "работещи бедни" произлиза от немските синдикати.Докато цената на труда във Франция за последните 10-12 години е нараснала с 30%.Предстой да видим, как франсетата се пържат на бавен огън в следващите години. Култова е фразата на министъра на труда и социалната политика от правителството на Ф. Оланд - "Ние с всички средства ще защитаваме нашия социален модел!" (цитирам по памет)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
Става въпрос за промишленото производство.Цената на труда в Китай се е повишила 4 пъти за последните 10 години ( средно с 12% на година. за 5 години цената се удвоява, за 10 години цената се учетворява ). Заедно с поскъпването на китайската валута, цената на труда в Китай вече достига цената на труда в САЩ. Очакването е през 2015 г. цената на труда да се изравни.Не случайно Gaterpillar изгради нов завод за милиарди не в Китай, а в САЩ.Цената на транспорта се е повишила, което допълнително оскъпява доставките от Китай и вдига цената на производството.Остава ЕС ( без новоприсъединените страни ), където цената на труда е значително по-висока в сравнение със САЩ.ЕС е последния голям пазар в света, който още не е поделен между САЩ и Китай.Събитията в Украйна са свързани в подялбата на пазара на ЕС.САЩ натискат/извиват ръце на ЕС за създаване зона за свободна търговия, защото имат значително конкурентно предимство - цената на труда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
hex
преди 9 години
Да де, само дето американските производители се тия дето се опъват толкова време на инициативата за свободен достъп до пазарите, а не европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
Мисля, че сега ще видим нагледен пример, как свободната търговия и свободния пазар са изключително важни!!! Но на нашия свободен пазар ( САЩ ) се продават само стоки на наши производители ( образно казано ).Също мисля, че наложените ограничения за внос от страна на Русия, ще налее вода в мелницата на САЩ за договаряне/извиване на ръцете на ЕС за зона за свободна търговия.Ако се договори зона за свободна търговия ( което е равно на самоубийство за ЕС ), виждам вече заглавията на първа страница - "В този труден момент за европейските производители, САЩ подават "приятелска ръка" и отварят пазара си за продукти, произведени в ЕС!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
TIM
преди 9 години
За разлика от нас полските политици винаги са се ръководили от интереса на държавата и гражданите си, в случая цената е *** на американски и европейски ***, но това са политици и това им е отредено да правят.С повече вайкане все нещо ще искрънкат.Спомням си преди време полякините с чанти по морето, каква търговия въртяха за $ и не само...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Така де... не е ли раболепничене да работиш усърдно срещу интереса си!? А ако бъркам и това което правят е в техен интерес защо скимтят когато този чиято ръка хапят си я дръпне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още