fallback

Полша насочва ябълките си към САЩ заради руското ембарго

Pазчитаме на по-голямо разбиране от Вашингтон, каза полският посланик в Щатите Ришард Шнепф

14:25 | 09.08.14 г. 11
Автор - снимка
Създател

Полша е предприела дипломатически демарш, за да постигне бързо отваряне на американския пазар за полските ябълки, засегнати от руското ембарго, съобщи AFP, цитирайки полския посланик в САЩ Ришард Шнепф.

Искаме да намерим бързо решение на проблема, тъй както ситуацията е извънредна, обясни посланикът в интервю за полската агенция PAP и добави, че вече се срещнал и разговарял по въпроса с Майкъл Скюз, заместник-министър на земеделието.

Полша иска чрез бърза процедура да получи съгласие за износ на своя селскостопанска продукция за САЩ, в това число на ябълки. 

Полският дипломат каза, че следващата среща по въпроса вече е насрочена – тя ще е на 18 август, и посочи, че Варшава разчита на подкрепата на американския си съюзник не само в областта на отбраната, но и в търговията. "Имайки предвид, че и американската страна е засегната от руските санкции, разчитаме на по-голямо разбиране", каза Шнепф.

Полският вестник Gazeta Wyborcza припомня, че САЩ от години не допускат на пазара си ябълки от ЕС (с изключение на Италия).

Причините официално са свързани с фитосанитарния контрол, но всъщност става дума и за защита на американската продукция, отбелязва вестникът.

На срещата на 18 август полската страна ще представи на американската агенция, разрешаваща внос на земеделска продукция, списък на полските плодове и зеленчуци, най-засегнати от руските санкции. Досега Полша имаше право да изнася за САЩ броколи и чушки.

Полското посолство в САЩ помести на страницата си във Facebook и в Twitter видеозапис, на който посланикът хвали "вкусните полски ябълки". Скъпи американски приятели, моля ви, присъединете се и заедно с мен призовавайки правителството на САЩ да отвори врати за нашите "ябълки на свободата", убеждава дипломатът. 

Полша е най-големият производител на ябълки в Европа, следван от Италия и Франция, отбелязва AFP.

Oще новини от страната и чужбина може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 10.09.22 г.
fallback