fallback

НАТО прекратява сътрудничеството си с Русия

Решението ще остане в сила, докато Москва не започне да се съобразява с основните принципи, определящи сътрудничеството между страната и Алианса

20:18 | 07.08.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

НАТО прекратява сътрудничеството си с Руската федерация. Това е заявил генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен по време на срещата си с говорителя на Върховната Рада на Украйна Александър Турчинов, съобщава ИТАР- ТАСС, позовавайки се на информация от пресслужбата на Върховната Рада.

„Северноатлантическият алианс прекратява сътрудничеството с Руската федерация, укрепва колективната отбрана за защита на всички членове на НАТО и взе решение да увеличи нивото на поддръжка и сътрудничество с Украйна“, съобщава Расмусен.

По негови думи решението за спиране на сътрудничеството ще остане в сила, докато Руската федерация не започне да се съобразява с основните принципи и да изпълнява нормативните документи, определящи сътрудничеството между страната и НАТО.

По информация на пресслужбата генералният секретар е изразил надежда, че „срещата Украйна- НАТО, която трябва да се състои през септември, ще позволи да се направят нови конкретни стъпки в установяване на ползотворно сътрудничество между двете страни“, предава ТВ Bulgaria On Air.

При това той отбелязал, че Украйна се нуждае от комплексни реформи, в частност във военната сфера, и Върховната Рада е длъжна да играе там „важна роля“.

На 6 август официалният представител на Северноатлантическия алианс Оана Лунгеску изрази опасение, че Русия може да изпрати военни части към източната част на Украйна под формата на миротворчески и хуманитарни мисии.

Според съобщението от вчера „Русия концентрира на границата с Украйна до 20 хиляди военни, което е сериозен проблем и подкопава усилията за намиране на дипломатическо решение на конфликта“.

„Ние няма да гадаем какво мисли Русия, но виждаме, какво прави в региона“, гласи още становището на НАТО.

Расмусен призовава Русия да се оттегли от границата, защото по този начин постигането на примирие се отдалечава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:23 | 02.09.22 г.
fallback