fallback

Русия подготвя алтернативи за вноса на храни

Още в сряда руските власти са сертифицирали 40 нови бразилски месни производители, които имат право да изнасят стоки на руския пазар

18:09 | 07.08.14 г. 1

Русия наложи забрана на вноса на храни от страните, които налагат икономически санкции срещу страната. Под ответния удар на Москва попадат всички държави от ЕС (включително и България), САЩ, Канада, Австралия и Норвегия.

В търсене на алтернативи от руското Министерство на селското стопанство посочват, че традиционните доставчици от засегнатите страни могат лесно да бъдат заменени.

Месото от ЕС, САЩ и Канада може да бъде заменено с внос от Бразилия, Уругвай, Парагвай, Аржентина и Беларус, коментира руският земеделски министър Николай Фьодоров, цитиран от ИТАР ТАСС. „Работата вече започна и на повече от 40 нови предприятия от Бразилия вчера бяха издадени разрешителни за внос“, обясни той.

Нова Зеландия и държави от Южна Америка пък могат да попълнят недостига при доставките на сирене, масло и сухо мляко. Вносът на плодове ще се подпомага от Турция, Аржентина, Чили, Китай, Узбекистан и Азербайджан. Основно вишни, череши, праскови и кайсии Москва може да очаква от Узбекистан, Азербайджан, Армения, Турция и Иран, а цитруси – от Египет, Мароко, Турция и ЮАР, посочват от земеделското министерство.

Сред най-засегнатите от ембаргото стоки ще бъдат плодовете. Годишно в Русия се консумират по 15,9 млн. тона, от които 3 млн. тона са вносни. Това е почти 20% от годишното потребление на плодове в страната, изчисляват от руското земеделско министерство. От ограничителните мерки ще бъде засегнат около 1/3 от вноса на плодове и зеленчуци, или 916 хил. тона.

Засегнат ще бъде и вносът на сирене, посочват още от институцията. По данни на министерството годишно в Русия се консумират 35,7 млн. тона млечни продукти, от които вносни 1,4 млн. тона, или 4% от потреблението. Под забрана попадат 33,7% от вноса, или 459 хил. тона млечни продукти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:00 | 08.09.22 г.
fallback