fallback

Нови сблъсъци в Киев

Активисти от лагера на пл. Независимост нападнаха полицията и общинските служители, които направиха опит да развалят барикадите и лагера

14:32 | 07.08.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор

На нови вълнения стана свидетел пл. "Независимост" в Киев – активистите, които живеят в лагера в центъра на украинската столица, и полицията се сблъскаха, след като общински работници се опитаха да разрушат лагера и барикадите, съобщава AP.

Представители на правоохранителните органи са били ранени при сблъсъците с активисти, съобщават от украинското вътрешно министерство. Все още обаче не е известен точният брой на пострадалите.

По-голямата част от нараняванията са от камъни, хвърлени от протестиращите, допълва информационната агенция. Активистите замерят полицията с коктейли Молотов. 

Димът от горящите на централния площад в Киев гуми може да се види от целия град, твърдят очевидци.

От киевската полиция посочват, че на място действат и противопожарни бригади, за да се овладеят пламъците. Според различни информации в лагера в центъра на града има и оръжие.

По-рано днес общински служители са конфискували над 20 бутилки със запалителни смеси от активистите.

Местната власт в Киев и Прокуратурата призовават от седмици обитателите на лагера да го напуснат, за да се разчистят барикадите и да се освободят превзетите от месеци сгради. От Прокуратурата на Украйна посочват, че отказът ще доведе и до понасяне на наказателна отговорност.

Междувременно ИТАР-ТАСС съобщи, че кметът на Киев Виталий Кличко не е разпореждал премахването на барикадите на централния площад в Киев. Според местните власти в момента там се намират сътрудници на градската полиция, както и военни формирования, които да елиминират „елементи, които притежават оръжие и представляват опасност за киевчани“.

Затворена е станцията на метрото при площада, като останалите станции функционират нормално.

Площад "Независимост" в Киев стана арена на народното недоволство, след като прогоненият от Украйна бивш президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране на страната с Европейския съюз (ЕС) и вместо това стартира процес по сближаване с Русия. Протестиращите превзеха 19 сгради, включително офиси и хотели, в които пребивават. В лагера на площада продължават да живеят около 1 000 души.

Още снимки вижте в галерията на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:48 | 10.09.22 г.
fallback