fallback

Обама и Путин с първи телефонен разговор след свалянето на пътническия самолет

Обама признава, че международният натиск над Русия не е довел до решение на конфликта в Украйна

09:50 | 02.08.14 г.

Президентите на САЩ Барак Обама и на Русия Владимир Путин са разговаряли по телефона късно снощи за първи път след свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии над Украйна, съобщава АП.

Обама отново е призовал Путин за намирането на дипломатически път към прекратяването на конфликта в Украйна. Путин обаче е отвърнал, че икономическите санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия и ограниченията, наложени от САЩ, са контрапродуктивни.

По-късно Обама призна, че международният натиск над Русия действително все още не е довел до решение на проблема.

В телефонния разговор с Путин американският президент е изразил опасенията си, че Москва нарушава ключовото споразумение за ядрените оръжия, сключено след края на Студената война. По-рано тази седмица Обама изпрати и писмо до Путин заради административен доклад, в който е посочено, че Русия е нарушила договор от 1987 г., с който се забраняват всички американски и руски ракети със среден обсег.

Путин е коментирал, че наложените на Русия санкции сериозно вредят на двустранното сътрудничество и общата глобална стабилност, съобщават от Кремъл след разговора.

Президентите са подчертали спешната необходимост от прекратяване на борбата в източната част на Украйна и са оценили положително срещата на членовете на специалната контактна група, която води преговори с проруските сепаратисти в източноевропейската страна. Тази група включва представители на Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Междувременно руското външно министерство разкритикува докладите на САЩ, според които Москва е нарушила споразуменията от времето на края на Студената война. “Твърденията се представят практически без никакви доказателства въз основа на странни предположения”, посочва се в позиция на министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 09.09.22 г.
fallback