fallback

Графика на деня: Жаждата на Европа за руски газ

Европа разчита на Русия за 30% от потребявания газ, но този дял варира значително между различните държави

13:04 | 23.07.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Европейските лидери са под натиск от САЩ да увеличат санкциите срещу Русия след трагедията с полета на Malaysia Airlines, пише CNN.

САЩ обявиха разширени санкции, насочени срещу две банки, две енергийни компании, сепаратистите в Украйна и отбранителни компании, миналата седмица, преди самолетът с 298 души на борда, 80 от които деца, да бъде свален над контролирана от бунтовници зона в Източна Украйна. 

Външните министри на ЕС решиха да наложат нови санкции срещу руски официални лица, смятани за отговорни за действията на Русия в Украйна, съобщи вчера холандският външен министър Франс Тимерманс. До края на месеца може да се проведе извънредна среща, която да наложи санкции върху цели сектори от руската икономика.

В миналото обаче Евросъюзът избягваше налагането на санкции в американски стил срещу ключови сектори на руската икономика. Като причина за това се сочи фактът, че много държави в Европа зависят силно от руския газ и от търговията си със страната. CNN публикува карта на газовата зависимост на различните страни, която показва основните газопроводи, които минават през Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
fallback