IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самолетната катастрофа разкри хаоса сред украинските сепаратисти

Въпреки че проруските бунтовници държат командването, едва ли са способни на нещо повече от битка, пише WSJ

15:30 | 21.07.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Никой от командирите на бунтовниците не е склонен да задели по-голям брой от хората си за подсигуряване на мястото на катастрофата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Никой от командирите на бунтовниците не е склонен да задели по-голям брой от хората си за подсигуряване на мястото на катастрофата. Снимка: Ройтерс

В едно нещо обаче всички бунтовници са единодушни: те мразят Киев. Когато са имали избора дали да си сътрудничат с врага и да подсигурят правилно мястото на катастрофата, или да блокират Киев и оставят мястото на инцидента да потъне в хаос, въстаниците се решават на второто. Те превключват на режим за война и назоваха подкрепата за украинските власти „потенциален саботаж“, пише WSJ.

Но и същевременно отдавна са признали, че не могат да се справят с управлението на мястото на катастрофата. По-голямата част от местното население се е разбягала, а бунтовниците не разполагат с технологията и разбирането за това, което трябва да се направи сега. В допълнение налице е липсата на политическа воля: Много от бунтовниците от най-висок ранг обвиняват Киев, че е свалил самолета. В инцидента те виждат един краен акт на завера от страна на украинците, за да изгонят най-после бунтовниците от страната.

Политическото крило на бунтовниците от известно време насам „не мели“ в една мелница с войнстващите бунтовници. Няколко дни, след като млади мъже са нахлули със сила в Областната администрация на Донецк, сепаратистите са организирали "заседание на Съвета". Но то приключва със сбиване, защото бунтовниците не са успели да се споразумеят по отношение на целите, методите и лидерството.

Някои въоръжени милиции от самото начало не взимат насериозно политическите лидери в Донецк и ги отхвърлят като хора, които се занимават с бюрокрация, докато те самите се борят с врага. Колко слабо влияние над бунтовниците има политическото крило, стана ясно през юни, когато Бородай договори прекратяване на огъня с представители от Украйна, но много бунтовници така или иначе продължиха със своите атаки срещу украинската армия. Абсурдното е, че бунтовниците по-късно обвиниха украинските войници, че са нарушили примирието.

Тъй като самите те не разполагат с достатъчно компетентни мениджъри, бунтовниците са оставили на много места местните власти да управляват. Но все повече хора от местното управление бягат заради продължаващото насилие в региона, оставяйки местните полицейски сили, санитари и спешни служби, които трябва да разчистят мястото на катастрофата с площ 35 кв. км, в състояние на пълен хаос.

Много от бунтовниците са емигрирали от Русия или от другаде в Източна Украйна. Това означава, че те поддържат минимални отношения с местното население, за да могат да организират местните с тази деликатна задача. От друга страна, тези бунтовници очевидно не подлежат на ежедневни инструкции от Москва. Руското правителство се опитва по-скоро публично да се дистанцира от проруските бунтовници, въпреки че тайно ги подкрепя, пише WSJ.

Много от бойците не ги е грижа за запазване на достойнството на жертвите от катастрофата - по-специално, тъй като много от тях вече са виждали телата на свои съмишленици и местни цивилни в още по-плачевно състояние.

Бунтовниците са унищожили много регионални институции, но не са ги заместили. Така например Едуард Якубовски, заместник-прокурор на Донецката народна република, обяви, че е стартирал следствие за самолетната катастрофа в съответствие с руските закони. Причината за това е, че бунтовниците вече не признават украинското законодателство, но също така не създават и специфична правна система.

Заради тази тяхна организационна неспособност първоначално мнозина може да се запитат дали бунтовниците са в състояние да свалят пътнически самолет от над 9 хил. м височина с усъвършенствана система за противоракетна отбрана. Бородай твърди, че бунтовниците нямат технологията за такава атака. Но заместникът на Стрелков, авторът на научна фантастика Фьодор Березин, е бивш офицер от военновъздушните сили на Съветския съюз.

Вижте галерия от мястото на инцидента!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
... но той изтърва предишната със некадърния янукович...------------Не съм съвсем убеден, че в Кремъл са имали това влияние върху Янукович, каквото ти предполагаш (отделен въпрос, дали по принцип не са били в състояние да го постигнат или са разглеждали този въпрос, като такъв от по-нисък приоритет). Но това се оказа с критично значение едва в един момент, когато стратегическия вектор за развитие във външнополитически план, се измени диаметрално преди две-три години, като динамиката на процесите очевидно не даде възможност на руснаците да намерят работещо в техен интерес решение и формула на взаимоотношения с Янукович и правителството му . Другото нещо за което не споделям логиката на разсъжденията ти е, че е постигнато някакво разбирателство (със съответните гаранции) за оставане на Украйна вън от нато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 12
Pyramid
преди 9 години
Биха могли да са го сторили. Вярно. Ама много неща не се връзват и да се твърди а приори, че са тези, онези или там, третите, ПРЕДИ края на разследването, е повече от безотговорност. Да не говорим, че самолетът е бил натикан в зоната от експерти на ICAO, които СА ЗНАЕЛИ, какво става там. Не, приятел: Самолетът е изпратен специално и нарочно, за да бъде свален и да има жертви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 12
Pyramid
преди 9 години
Отделно, че военни действия започнаха при Турчинов, макар наистина Ющенко да си беше руска пионка и да трябва да влезе в дранголника, поне косъма да му изчистят, че никак не е чист. Отделно, нелепият манипулатор от WSJ подлива масло в огъня, като казва "представители на Украйна" и т.н., сякаш "бунтовниците" не са, примерно. Да не говорим, че "леко" размества фактите като "забравя" как, аджеба, започна всичко там Те за това, за подстрекателство, капутът Ющенко трябва да гние: - Защото неговата уста първа официално се разсмърдя за федерализация. Виж, кой му го е нашепнал това, идея нямам. Факт е, само, разпалена война с неясен край, от която най-разрушена и върната с десетилетия назад ще излезе Украйна. Ама американското *** изобщо не го е еня, че *** хора само и само, да им отворят път да търгуват скъпо с ЕС.И последният, дето, като пале се е изправил на задни лапи и маха ведро с опашка, ама съвсем, не си дава сметка кого пуска в дома си.Ей сега вече може да му се е*е мамата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
hagan
преди 9 години
приятел аз съм за луганск и донецк но тези хора са изоставени от всички включително от техния подбудител те нямат бъдеще или ще бъдат убити или изселени нямат живот техните деца за мен в този хаос действително може да са го направили те или пряко по него кото разузнавателен или по военен които се скрил зад него да го отнесе пътническия но не е украйна въпреки че ми се иска да сате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 11
Pyramid
преди 9 години
Статията е пълна с ненавист и подстрекателски трикове и много, много далеч от истината. за пример ще дам последните редове, в които пише /цитирам/ "Бородай твърди, че бунтовниците нямат технологията за такава атака. Но заместникът на Стрелков, авторът на научна фантастика Фьодор Березин, е бивш офицер от военновъздушните сили на Съветския съюз."Защо? Ами, най-малко, ВВС НЕ Е ПВО...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
hagan
преди 9 години
според мен договорката е отпреди месец когато спря да подкрепя явно сепаратитисти ада това максимума който можеше да получи в тази ситуация но той изтърва предишната със некадърния янукович ако той имаше наполовина волята на лукашенко нито крим нито луганс никъде нямаше да има загинали максимум 50 политически затворници импотентния политик е по некадърен от добрия ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
"...ще бъдат жертвани и разменени за крим и не влизането на УКрайна в НАТО"------------Ако Путин се е добрал до гаранции, че У крайна няма да се асоциира с НАТО, по мое скромно мнение значи, че е извлякъл абсолютния максимума, който може да бъде преследван в сложилата се обстановка (колкото и да е тъжно това за подведените хора от опълчението, това са реалностите). Въпроса е, къде виждаш знаци, че такова "съглашение" е факт ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 20
hagan
преди 9 години
виновен за всичко еПутин1. Поддържаше слаб и неуверен украински президент който му обслужваше икономическите интереси2.Позволи на този президент да доведе Украйна до безпорядък и анархияпослушния Янукович беше тотално бездарен да управлява силово и направи анархия и гражданска война3.Путин излъга честните хора на луганск и донецк да се дигнат на въоръжена борба със ясното съзнание че ще бъдат жертвани и разменени за крим и не влизането на УКрайна в НАТОнито на Путин нито на Обама им пука че 300 000 хора ще станат бежанци 100 000 поне ще се изселят в други държави и и поне 2000 убити а икономиката на двата най-богати региона ще бъде смачканаВеликите сили си премериха патките на *** на украинския народ и руското население в Украйна и кучетата си лаят и кервана си върви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още