fallback

Украйна се подготвя за скъсване на търговските отношения с Русия

Евентуално двустранно ограничение ще свие украинския износ с 5 млрд. долара, посочи премиерът Арсений Яценюк

20:42 | 18.07.14 г. 27
Автор - снимка
Създател

Украйна не изключва възможността за затваряне на руския пазар за украинските стоки, заяви министър-председателят Арсений Яценюк, цитиран от "Вести.ру".

"Моята прогноза е следната: ние трябва да се подготвим за почти пълно ограничение на търговията с Русия на двустранна основа", отбеляза Яценюк по време на среща в украинската столица относно диверсификацията на пазарите.

Той прогнозира, че ситуация на двустранно ограничение на търговията с Русия може да свие украинския износ с около 5 млрд. долара.

"Аз съм наясно с всички икономически последици. И ги осъзнавам. Но аз също така осъзнавам, че Русия не е единственият пазар в света, към който трябва да се насочат украинските продукти. Следователно, правителството трябва да направи всичко, за да се гарантира, че в краткосрочен план ние сме диверсифицирали пазарите си", подчерта Арсений Яценюк.

Според украинския премиер редица местни компании ще се насочат към други пазари, на които да реализират своята продукция.

Напрежението по оста Киев-Москва се засили отново в последните часове, след като пътнически самолет на Malaysia Airlines с 298 души на борда се разби над източната част на Украйна. По неофициални информации летателното средство е било ударен от ракета земя-въздух.

Макар че САЩ обвини индиректно проруски настроените бунтовници, те и украинското правителство отказаха да поемат отговорност за атентата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
fallback