fallback

Порошенко предлага подновяване на преговорите за примирие в Източна Украйна

Украинските правителствени сили си връщат контрола над източния град Славянск, голяма част от бунтовниците са избягали от града

14:29 | 05.07.14 г.

Украинският президент Петро Порошенко предлага на проруските бунтовници в Източна Украйна да бъдат подновени преговорите за примирие, съобщава АП. В изявление на Порошенко, публикувано на сайта на Президентството на Украйна, се посочва, че той очаква отговор от сепаратистите.

В съобщението се посочва, че Порошенко е информирал върховния представител за външната политика на Европейския съюз Катрин Аштън за планирана дата и място за преговорите. Детайлите обаче не се посочват в съобщението.

Западен дипломат, пожелал анонимност, очаква преговорите да се проведат в индустриалния център на Украйна – Донецка област, където бунтовниците контролират ключови точки.

Агенцията припомня, че министрите на външните работи на Украйна, Германия, Франция и Русия се договориха в Берлин в сряда, че специална контактна група трябва още през почивните дни да се срещне с лидерите на бунтовниците и да се стигне до по-ефективно споразумение за прекратяване на огъня. Украйна настоява Русия да прекрати износа на оръжие за сепаратистите. Киев иска също така бунтовниците да освободят всички заложници. Русия отрича, че има нещо общо с организирането на конфликта или с изпращането на оръжия на бойците.

В боевете в Източна Украйна загинаха над 200 украински военни и стотици цивилни. През последните дни основна цел на правителствените сили е източният град Славянск, бунтовниците в който са лоялни на командира Игор Стрелков.

Появиха се информации обаче, че голяма част от проруските сепаратисти и техният предводител са избягали от града. Вчера Стрелков отправи призив за помощ към Москва и предупреди, че без руско съдействие Славянск скоро ще падне в ръцете на силите на Киев, съобщава БТА.

Според украинското издание "Новости Донбас", цитирано от ИТАР-ТАСС, през нощта в Славянск е имало тежки сражения между проруските сепаратисти и силите на Киев. Накрая проруските сепаратисти са напуснали града по посока на Краматорск и Артемовск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
fallback