fallback

Президентът на Украйна удължи примирието до 30 юни

Киев очаква рекратяване на придвижването на незаконните въоръжени формирования на територията на Донецка и Луганска област

10:23 | 28.06.14 г.

Президентът на Украйна Петро Порошенко взе решение за продължаване със 72 часа на примирието в Източна Украйна, съобщава пресслужбата на украинския президент, цитирана от ИТАР-ТАСС. "Държавният глава, въз основа на решение на Съвета за национална сигурност и отбрана, продължи режима на неупотреба на сила до 22,00 ч. на 30 юни", казва се в съобщението.

Киев очаква, че под контрола на Държавната гранична служба на Украйна ще бъдат предадени граничните пропускателни пунктове ("Изварино", "Должански", "Красний партизан"), ще бъде възстановена дейността им и ще бъдат освободени всички заложници, включително наблюдателите на ОССЕ.

В съобщението се посочва още, че се очаква и "прекратяване на придвижването на незаконните въоръжени формирования на територията на Донецка и Луганска област". "Построяването на укрепления или съоръжения, възпрепятстващи мирния живот на жителите на Донбас, ще се смята за нарушение", пише още в съобщението. Подчертава се, че в случай на неспазване на условията на режима на неупотреба на сила, "Украйна си запазва правото на предсрочно прекратяване на този режим в зоните, където той не се изпълнява". Механизмът за реализация на това решение е бил обсъден на съвещание с участието на председателя на Върховната рада Олександър Турчинов, шефа на СБУ Валентин Наливайченко, министрите на отбраната и на вътрешните работи Михайло Ковал и Арсен Аваков, председателя на Държавната гранична служба Микола Литвин, командващия националната гвардия Семьон Полторак.

Още новини от Източна Европа четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:12 | 10.09.22 г.
fallback