fallback

Милер: С партньорите в „Южен поток“ полагаме усилия за реализацията му в срок

През ноември се предвижда да започне полагането на дълбоководната част от газопровода в Черно море

13:06 | 27.06.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Руската компания „Газпром“ и партньорите й по проекта „Южен поток“ полагат съвместни усилия за реализацията му в установения срок. Това заяви на годишното събрание на акционерите на „Газпром“ генералният й директор Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Сега с партньорите правим всичко, за да завършим работата в предвидените срокове. В края на 2015 г. по „Южен поток“ ще бъде доставен първият газ“, каза той.

„Южен поток“ отговаря на икономическите интереси на всички страни участнички и ще бъде построен“, подчерта Милер.

„Газ по „Южен поток“ чакат потребителите в страните от Южна и Централна Европа“, обясни шефът на руската газова компания.

През ноември тази година се предвижда да започне полагането на дълбоководната част от газопровода в Черно море.

Делът на „Газпром“ на европейския пазар е формирал над 30% от потреблението на газ през 2013 г., а във вноса - 64%, напомни Милер.

В интервю за ИТАР-ТАСС бившият президент на България Георги Първанов коментира, че проблемите, с които се сблъска проектът за газопровода, имат открито политически характер.

Първанов посочва, че „Южен поток“ е икономически изгоден, дава гаранции за сигурност на българската енергетика, отразява се положително върху социалната сфера и дава допълнителни гаранции в най-широк смисъл на България и други страни членки на ЕС“.

Затова по думите му той е „разчитал българското правителство да прояви характер, както направиха някои други страни“. „Вместо това обаче съвсем неочаквано прозвуча изявлението на премиера Пламен Орешарски, че е наредил "Южен поток" да бъде спрян“, казва още Първанов. „Очевидно е, че България става заложник в геостратегически игри“, добавя той.

Темата за "Южен поток" може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 12.09.22 г.
fallback