fallback

Газпром обмисля предлагане на акции в Хонконг

Споразумението може да бъде подписано през есента, като компанията стане част от индекса Hang Seng

12:48 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руският енергиен гигант Газпром води преговори за включване в състава на индекса на Хонконгската фондова борса Hang Seng, обмисляйки да реализира първично публично предлагане (Initial public offering – IPO) на деноминирани в юани или сингапурски долари книжа.

Това заяви на официална пресконференция главният финансов и икономически ръководител на компанията Андрей Круглов, цитиран от ИТАР–ТАСС.

"Поставихме началото на това начинание", посочи Круглов, добавяйки, че споразумението може да бъде подписано още през есента.

Според главния финансов и икономически ръководител на Газпром IPO-то ще даде допълнителни възможности на енергийния гигант, който ще бъде в състояние да предоставя отстъпки на клиентите си за газа.

Андрей Круглов отбеляза също, че Газпром е в преговори с китайските кредитни агенции относно възможността за присъждане на рейтинг на компанията.

По-рано през юни глобални депозитарни разписки на Газпром бяха включени в списъка за въвеждане за търговия на Сингапурската фондова борса. Към момента книжа на руският държавен енергиен гигант се търгуват на пазарите в Москва и Санкт Петербург. Депозитарни разписки на негови акции пък се търгуват на Лондонската фондова борса и на Московската фондова борса, както и на пазарите в Ню Йорк, Берлин и Франкфурт.

Новината е втората голяма, представена от руския газов монополист през седмица. По-рано Газпром и австрийската OMV подписаха споразумение за създаване на проектната компания South Stream Austria, в която двете компании ще държат равен брой дялове. Подписи под документа поставиха ръководителят на Газпром Алексей Милер и генералният директор на OMV Герхард Ройс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
fallback