fallback

Правителството на Полша оцеля във вот на доверие

Депутатите подкрепиха премиера Доналд Туск след скандала с подслушваните министри

09:22 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Правителството на премиера на Полша Доналд Туск спечели вот на доверие късно снощи, съобщава FT. Вотът беше насрочен заради скандала с изтеклите записи на външния министър Радослав Сикорски, който разтърси дясноцентристката администрация, припомня изданието.

Туск беше подкрепен от 237 депутати при необходими 231 гласа в подкрепа на правителството.

В речта си пред депутатите полският премиер се извини за коментарите на Сикорски, който в изтеклия запис определя отношенията на Полша със САЩ като “безполезни”.

Той подчерта, че е от жизнено важно значение правителството да получи подкрепата на Парламента, за да получи мандат за преговори за колективните покупки на газ от Русия на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС), която ще се проведе днес и утре в Брюксел.

Припомняме, че Доналд Туск предложи единна стратегия в областта на енергетиката за ЕС и енергиен съюз. Като част от стратегията на съюза полският премиер предложи и съвместно закупуване на руски газ на европейско ниво при единна цена.

Скандалът с изтичането на тайните записи на министъра на външните работи на Полша Радослав Сикорски, който се сочи и за възможен наследник на Катрин Ащън като върховен представител на ЕС по външните въпроси, предизвикаха най-голямата правителствена криза в Полша от седем години, посочва изданието.

Списанието Wprost публикува първо разговор между управителя на Централната банка на Полша Марек Белка и вътрешния министър Бартоломей Сенкевич. В разговора шефът на централната банка настоява за отстраняването на тогавашния министър на финансите на Полша като условие за облекчаване на паричната политика, за да подкрепи правителството.

Централната банка на Полша би трябвало да бъде независима от политиката. Доналд  Туск заяви, че разговорът не съдържа никакви доказателства за незаконосъобразност и не е повлиян oт каквито и да било събития.

По-късно изтече и запис на разговора на Сикорски с бившия финансов министър Ясек Ростовски, в който външният министър коментира, че САЩ не са ефективен гарант за сигурността на източноевропейската държава.

Прокуратурата в Полша задържа двама души за разпит и обвини други двама във връзка със записите. Туск определи записите като “дело на престъпна група”, чиято основна цел е да дестабилизира правителството.

Той допълни, че заподозрените са свързани с въглищна компания и предположи, че “течовете” са свързани с кризата в съседна Украйна и енергийната политика на Полша. Туск се опитва да разчита повече на местния добив на въглища, за да намали зависимостта на страната от вноса на руски газ.

Полскитя премиер каза още пред Парламента, че подслушванията са продължили поне половин година, като са засегнати “десетки и дори стотици хора”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 12.08.22 г.
fallback