fallback

Полша успокоява дипломатически скандал заради изтекли записи

Външният министър определя полско-американския съюз като безполезен и се подиграва на Дейвид Камерън за евроскептицизма в публикувани тайни записи

15:43 | 24.06.14 г. 2

Полският външен министър Радослав Сикорски. Снимка: Ройтерс

Лидерите на Полша се опитват да „замажат“ скандала с министъра на външните работи Радослав Сикорски и да заздравят връзките си със САЩ, след като изтекоха записи на Сикорски, в които той определя полско-американския съюз като безполезен, пише Wall Street Journal.

Президентът на Полша Бронислав Коморовски заяви, че работи за заздравяването на връзките в САЩ след публикуването на последните записи на частен разговор на Сикорски с бившия финансов министър Ясек Ростовски в ресторант във Варшава.

В един от тези записи той обявява, че САЩ не са ефективен гарант за сигурността на източноевропейската държава. Това разклати сериозно правителството и заплаши да го свали от власт, отбелязва изданието.

В записа полският външен министър се подиграва и на британския премиер Дейвид Камерън за насърчаването на евроскептицизма, като определя поведението му като глупаво и некомпетентно. Ростовски пък предрича, че Камерън ще загуби следващите избори на Острова.

От години лидерите в Полша искат да засилят американското военно присъствие в страната, но дори и военните действия в източните съседи на страната доведоха до само символични жестове от страна на Вашингтон, отбелязва изданието. След падането на Желязната завеса Полша сама търсеше връзки в САЩ с искане за гаранции за сигурността, за да възпрат евентуални претенции от страна на Русия.

Външният министър на Полша търсеше и по-тесни връзки с европейските партньори на страната, членки на НАТО, и най-вече – с Германия, която е и най-големият търговски партньор на Варшава.

Освен президента, министърът на отбраната на Полша Томаш Семоняк също коментира, че сътрудничеството със САЩ е интензивно и много добро.

Говорителката на Държавния департамент във Вашингтон Мари Харф отказа да коментира автентичността на записите. „В по-широк план САЩ и Полша имат невероятно силна връзка, която се базира на споделени ценности“, посочва тя.

Предполагаемите коментари на полския външен министър обаче отразяват дълбокото чувство на разочарование на полския елит, че страната не е успяла да се облагодетелства повече от подкрепата за различни военни мисии на САЩ по света. Варшава освен това купи изтребители F-16 от Lockheed Martin за около 3,5 млрд. долара.

Сикорски и Ростовски коментираха снощи, че записът е извършен неправомерно, макар и Ростовски да поднесе извиненията си за разговора. Говорител на полското правителство нито потвърди, нито отрече коментарите.

В публичното пространство изтече запис и с участието на управителя на Централната банка на Полша Марек Белка, припомня изданието. Централната банка потвърди автентичността на записа. В него Белка изразява готовността си да предложи въвеждането на конституционна забрана за финансиране на бюджетните дефицити. Това накара премиера Доналд Туск да заговори и за предсрочни избори.

По-късно обаче и Туск, и Сикорски коментираха, че полското правителство е под атаката на организирана престъпна група, отговорна за извършването и изтичането на записите, като двамата обещаха да открият извършителите. Туск подчерта, че нито един министър от кабинета му няма да подава оставка заради записите, тъй като те не доказват неправомерни действия от тяхна страна.

Въпреки това острият език и тон на частните разговори на членове на правителството шокираха опозицията, която веднага призова за незабавни оставки.

Според списанието Wprost записите са предоставени от полски бизнесмен.

ВВС припомня, че името на Радослав Сикорски се спряга за наследник на върховния представител на Европейския съюз (ЕС) по външните въпроси Катрин Ащън. Мандатът на Ащън изтича през ноември, но европейските лидери още не са решили кой ще я наследи.

Сигналите от Полша за евентуална номинация на Сикорски са смесени, отбелязва EUObserver.com. Правителствен говорител посочва, че той не е предложен за поста официално.

Същевременно Туск наскоро коментира, че Сикорски „е естествен избор“ за поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:25 | 04.09.22 г.
fallback