fallback

Порошенко предложи амбициозен мирен план от 14 точки

НАТО предупреждава за ново струпване на руски войски по границата с Украйна

16:07 | 20.06.14 г.

Украинският президент Петро Порошенко обяви амбициозен мирен план за Източна Украйна, който включва разоръжаване и децентрализация на властта, съобщи Франс прес.

Планът ще влезе в сила, щом бъде издадена заповед за едностранно прекратяване на огъня.

Докато в източните региони се водят усилени боеве, обявяването на този план от 14 точки става след вчерашния телефонен разговор – втори за тази седмица, между Порошенко и руския президент Владимир Путин, предава БТА.

Сепаратисткото бунтовническо движение в промишления регион Донбас заплашва целостта на Украйна - бивша съветска република, която се очаква да подпише исторически договор за асоцииране с Европейския съюз (ЕС) на 27 юни.

Планът на украинския президент, съобщен по местна украинска телевизия, съдържа политически и икономически мерки, както и мерки в областта на сигурността в източните региони на Украйна.

На първо място в него се говори за гаранции за сигурността на участниците в преговорите. Предвидена е също амнистия за тези, които сложат оръжие и не са извършили тежки престъпления, освобождаване на заложници и създаване на буферна 10-километрова зона по границата между Украйна и Русия.

Не е ясно дали предложената демилитаризирана ничия земя ще бъде от украинската страна на границата, или част от нея ще бъде от руската страна. Не е ясно и какъв ще бъде статутът на хората, живеещи в граничните райони, посочи Ройтерс.

Планът разпорежда също разоръжаване, прекратяване на незаконната окупация на сгради на регионалната администрация в Донецк и Луганск, контролирани от бунтовниците, бързо организиране на местни избори и програма за създаване на работни места в региона.

Говори се още за коридор, по който руските и украински наемници да се изтеглят, както и за защита на руския език посредством изменения в конституцията.

Междувременно руският министър на отбраната Михайло Ковал съобщи, че правителствените сили са възстановили контрола си върху руско-украинската граница. „Ние напълно преустановихме възможността всякакво военно оборудване да влиза от Руската федерация“, посочва той, цитиран от АП.

Боевете между украинските правителствени сили и бунтовниците в Източна Украйна ескалираха през нощта. Правителственият говорител Владислав Селезньов съобщи, че седем войници са били убити през последните часове, а над 30 – ранени. Според него броят на убитите сепаратисти е около 300 души.

Последните боеве между правителствените украински сили и бунтовниците се водят на по-малко от 100 км от границата на Украйна с Русия. Междувременно генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен посочи, че още няколко хиляди руски войници са разположени в близост до границата.

Расмусен определи ходът на Русия като крачка назад. Руската преса пък публикува информации, в които посочва, че разполагането на допълнителни военни части по границата в Украйна ще „окуражи“ мирните преговори между правителствените украински сили и бунтовниците, съобщава онлайн изданието EurActive.com.

В руската преса излязоха и публикации, че Москва има планове да изпрати войски вътре Украйна и се готви да създаде в Луганска и Донецка области "санитарен кордон или гранична линия". Съобщава се, че руските военни в този случай ще служат като миротворци и ще разделят враждуващите страни, така че да не се водят нови боеве.

След като Москва анексира Крим през март, Алиансът съобщи, че по границата с Украйна са разположени около 40 хил. войници. Преди дни украинското правителство обвини Кремъл, че е изпратил военна техника и оръжия на бунтовниците в източните региони.

Расмусен коментира, че засилването на руското военно присъствие в близост до границата с Украйна вероятно ще доведе до задълбочаване на санкциите срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 31.08.22 г.
fallback