fallback

Валерия Гонтарева е избрана за гуверньор на украинската централна банка*

Президентът Петро Порошенко е предложил кандидатури още за външен министър и главен прокурор, които парламентът трябва да одобри

13:05 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинският президент Петро Порошенко е номинирал Валерия Гонтарева за гуверньор на централната банка на страната.

Гонтарева, която ще бъде първата жена ръководител на Украинската централна банка, ако бъде избрана, е била председател на базираната в Киев компания Investment Capital Ukraine. Финансовите експерти в бившата съветска република приветстваха номинацията на Гонтарева за шеф на централната банка. Тя е „опитен банкер, с широки познания, и с търговски опит“, коментира Владислав Сочински от Citigroup в Киев.

Номинацията бе утвърдена от парламента по-късно в четвъртък. Гонтарева заяви, че назначаването й ще бъде положителен сигнал за банкерите и международните инвеститори.

Освен това държавният глава е предложил Павло Климкин за нов външен министър на мястото на Андрий Дешчиция, а Виталик Ярема ще седне на стола на главния прокурор Олег Махнитски, предава WBPOnline. 

Тя наследява фалирала икономика и затруднена финансова система в момент, в който страната е изправена пред размирици в източната си част.

Украйна вече получи 17-милиарден спасителен заем от Международния валутен фонд, след като гривнaта изгуби 31% от стойността си спрямо долара, и други финансови инжекции от САЩ и Европейския съюз.

Освен това най-големите местни банки може би се нуждаят от средства, приблизително равни на 5% от брутния вътрешен продукт, за да останат добре капитализирани.

Наскоро европейският комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер се изказа за икономическите неволи на Украйна, споделяйки, че „спасителният пакет за Гърция по време на финансовата криза бе само шепа фъстъци“ в сравнение с нуждите на украинската икономика.

*Актуализирано в 14,15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
fallback