fallback

Боевете в Източна Украйна стават все по-ожесточени

Бунтовници свалиха украински военен самолет, загинали са всички 49 души на борда. САЩ обвини Русия, че е изпратила военна техника и оръжия на сепаратистите

17:28 | 14.06.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Проруските сепаратисти в Източна Украйна са свалили днес транспортен самолет на украинската армия в района на източния град Луганск. В атаката са загинали всички 49 военнослужещи на борда на сваления летателен апарат, съобщава Ройтерс.

Това е най-тежкият инцидент, който правителствените сили са претърпели от началото на бунтовете в региона и стартирането на специалната операция за овладяването им досега, отбелязва агенцията.

Украинското Министерство на отбраната обяви, че самолетът Ил-76 е бил свален по време на нападение от бунтовници, които са използвали въздушни ракети и картечници. От Прокуратурата на страната допълват, че 40 от загиналите са били парашутисти, а останалите 9-ма – офицери в армията, както и че самолетът е бил ударен от зенитна ракета.

Бунтовете в Луганска област стартираха през април. Сепаратистите в района настояват Русия да анексира териториите, населени предимно с рускоговорящи, след като анексира Крим  през март.

Правителствените сили контролират летището в Луганск, но местните медии съобщават, че от снощи се водят боеве за поемането на контрол над града. Той е от изключителна важност за патрулите в близост до границата с Русия.

Според бунтовниците украинската армия е обстрелвала индустриалния град Хорливка на север от главния град в Източна Украйна – Донецк.

Миналата седмица бунтовниците в Източна Украйна свалиха и военен товарен самолет, при което загинаха трима души. На 29 май те удариха военен хеликоптер Ми-8, като атаката остави 14 убити.

Стотици бунтовници, цивилни и войници загинаха заради насилието в Източна Украйна. Сред загиналите има и протестиращи, които търсеха по-тесни връзки със Запада.

Новите боеве през тази седмица, с които правителствените сили си върнаха контрола в югоизточния пристанищен град Мариупол в петък, заплашват да провалят мирните преговори, които новият украински президент Петро Порошенко обеща да проведе. Отделно ескалацията на газовия спор с Москва допълнително влошава ситуацията, тъй като от понеделник е много вероятно Русия да спре доставките на синьо гориво за Украйна.

Преговорите между двете страни за цените на газа и условията по доставките се очаква да продължат тази вечер в Киев. Очаква се в украинската столица да пристигнат и представители на Европейската комисия (ЕК), която играе ролята на посредник между двете страни.

Русия се опасява, че губи влияние в Украйна, но отрича, че стои зад размириците в страната, въпреки твърденията на бунтовниците в източните региони, че получават оръжие от руските армейски запаси и складове.

Държавният департамент на САЩ заяви късно снощи, че Русия е изпратила танкове, тежки оръжия и ракетни установки в Украйна през последните дни в подкрепа на сепаратистите. Твърдението вероятно ще доведе до задълбочаване на сблъсъците.

“Сепаратистите в източната част на Украйна са придобили тежки оръжия и военно оборудване от Русия, включително руски танкове и няколко ракетни установки”, коментира говорителят на Държавния департамент Мери Харф на брифинг. Тя посочва, че конвой от танкове, ракетни установки и други превозни средства са преминали от Русия в Украйна през последните три дни.

Доказателство, че Русия е изпратила в Украйна бойна техника и оръжия би могло да насърчи САЩ и Европейския съюз (ЕС) да наложат нови санкции на Москва, които засега се ограничават в голяма степен до визови забрани и замразяване на активи на някои хора, банки и фирми.

Междувременно Кремъл отрече, че са изпращани бойна техника и оръжия в Украйна и на свой ред обвини Киев, че украинските правителствени сили са преминали границата с Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
fallback