fallback

Украйна се готви за спиране на газовите доставки от Русия

Премиерът Арсений Яценюк обвинява Москва в саботаж и целенасочено прекъсване на преговорите по газовия въпрос

09:36 | 14.06.14 г. 2

Украинският премиер Арсений Яценюк е наредил на Министерството на енергетиката и въгледобива, на регионалните власти и на държавната газова компания Нафтогаз да се подготвят за спиране на руските газови доставки, съобщава АП, като се позовава на съобщение, публикувано на сайта на украинското правителство.

Властта в Киев е подготвила документ, озаглавен "План за функциониране на енергийния сектор, който включва прекратяване на доставките на газ от Руската федерация". Документът влиза в сила от понеделник, 16 юни, когато изтича крайният срок, който Москва даде на Киев за поне частично изплащане на газовия дълг.

С това Украйна започва и делото срещу руския енергиен гигант Газпром в Арбитражния съд в Стокхолм. В документа Яценюк призовава подготовката за делото да бъде завършена в понеделник.

Москва определи понеделник като краен срок за Украйна да изплати част от своя газ дълг, припомня информационната агенция. Според Кремъл дългът за доставките на руско синьо гориво надвишава 4 млрд. долара, а Газпром поиска да бъдат платени 1,95 млрд. долара.

Арсений Яценюк е наредил също така националният регулатор да преразгледа транзитните тарифи за руския газ, който преминава през територията на Украйна. Русия транспортира през Украйна около половината от износа си на газ за Европа.

Въпреки че мерките на Яценюк на практика подкопават преговорите по газовия въпрос в Русия, които се очаква да продължат и в понеделник, украинският премиер продължава да обвинява Москва в “саботаж” и за провала на разговорите. “Поради съзнателното отхвърляне от Русия на решенията на конфликта Украйна и енергийната сигурност на ЕС са застрашени”, посочва се в документа.

Яценюк порицава и отхвърлянето на според него конструктивните предложения на украинската страна, които съответстват и на европейската позиция.

Ръководителят на Нафтогаз Андрей Коболев заяви в петък, че Украйна се надява да постигне сделка с Газпром през тези два дни, но подчерта, че страната се готви за най-лошия сценарий – спирането на газовите доставки и транзита на синьо гориво от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
fallback