IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И без Украйна Русия отдавна е във война

Путин подобри рейтинга си с анексирането на Крим - точно както стартира чеченската война, която го изтласка до властта, пише Forbes

12:55 | 15.06.14 г. 32
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Продължаващата нестабилност в Северен Кавказ говори много за начина, по който се проектира властта на Путин в Русия. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Продължаващата нестабилност в Северен Кавказ говори много за начина, по който се проектира властта на Путин в Русия. Снимка: архив Ройтерс

Въпреки смъртта (при неясни обстоятелства) на чеченския военачалник Шамил Басаев през 2006 г., бунтовниците продължават да действат в региона. През 2007 г. се “роди” Емирство Кавказ, ръководено от Доку Умаров, чиято цел е създаване на ислямски халифат в южната част на Русия. Кремъл първоначално не взе на сериозно новото образувание и дори преустанови всички контратерористични операции в региона през април 2009 г. Всичко това се промени след терористичните атаки в московското метро през март 2010 г. и международното летище Домодедово през януари 2011 г., в които загинаха 75 души.

В хода на подготовката за Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. бунтовниците от Северен Кавказ поеха отговорност за три смъртоносни бомбени експлозии в южния град Волгоград. През 2013 г. над 500 души бяха убити в Северен Кавказ и въпреки смъртта на Умаров по-рано през годината бунтовниците остават активни.

Продължаващата нестабилност в Северен Кавказ говори много за начина, по който се проектира властта на Путин в Русия. Позирането му в светлината на украинската криза може да създаде впечатление за един всемогъщ диктатор, но реалността е, че Путин не контролира и никога не е контролирал всички в Русия. Останалото е малко повече от дим и мъгла, както свидетелстват и невероятно високите нива на подкрепа за Путин на президентските избори през 2012 г.

За разлика от кризата в Украйна, ситуацията в Северен Кавказ никога не се е радвала на чак такова международно внимание. Вероятно това е заради отказа на Владимир Путин да я интернационализира, още повече, че от дълго време се твърди, че ислямските бунтовници в региона са по-скоро вътрешен за страната проблем, отколкото регионален или международен.

Това обаче отразява и безразличието на международната общност към региона. Западът все още няма практически решения на войните в Русия и в задния си двор, а до неотдавна не демонстрираше и воля да се изправи срещу Путин. В очите на западните лидери войната на Русия в Северен Кавказ стои отделно от по-широките опити за дестабилизация на глобалната сигурност.

Северен Казказ обаче не е изолиран случай. Путин дойде на власт, както той сам се изрази, с “историческа мисия” - да намери решение на ситуацията в Северен Кавказ. Предвид тези амбиции е малко изненадващо, че сега той се позиционира като покровител на рускоговорящите в целия бивш Съветски съюз. В допълнение републиките в Северен Кавказ яростно поддържат анексирането на Крим от Русия, докато марионетното правителство на Чечения изпрати наемници в източната част на Украйна и Крим, за да се борят заедно с про-руските сепаратисти.

Още по-тревожен за Киев е фактът, че Путин изглежда прилага политиката си за “чеченизация” и в Крим с назначаването на лоялни регионални лидери, които да упражняват върховната власт там.

Путин дойде на власт на гърба на "малката, победоносна война" в Чечня, и той отново потвърди вътрешната си популярност по подобен начин в Украйна. Урокът от Северен Кавказ обаче е ясен: тези войни никога не са малки и рядко завършват така, както техните “проектанти” предвиждат. Вместо да демонстрират сила, те най-често показват слабост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 6 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
И моите наблюдения са абсолютно същите ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Отделно от това, дай да не им мерим фалитите на соца и комунизЪма, щото към 'нешна дата ще излезе, че една ком-ческа страна е най-големия кредитор на капитализЪма;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Не пич, не се опитвам да се правя на пророк, да предсказвам какво ще се случи (защото няма как да знам с 100% сигурност). Просто ти обръщам внимание, каква е технологията на човешките мечти - нещо, което сме го видели, как се реализира в историята ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
а капитализмът-там не е проблем. Само пускаш печатницата след като банките ти фалират и всичко е ок:) За справка-УСА последните години:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
zdravko1
преди 10 години
Дa, обaче преди 25 години тaзи социaлистическa държaвa фaлирa и се рaзпaднa. Социaлизмa е временнa зaблудa, след която идвa кaтaстрофaтa!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
те така няма бъдеще, че Скандинавия и Германия още си живеят в него и до колкото ми е известно не мислят да престават(за справка-Пруски държавен социализъм и Шведски социален модел)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Ами гледай сега, то наистина само до преди по-малко от 100 години (което е точно "нула" време в исторически план) със същия скепсис, хората са се отнасяли и към възможността за полети в космоса, така че ... паралелите се налагат от само себе си - и "космическата" мечта на човека е минала през дълго зреене, неравности, несполучливи или провалени опити ... и накрая една социалистическа държава я реализира ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 10 години
Крим е исконно турска територия отнета им насилствено от руснаците. Всеки може да тълкува историята както си иска нали. Но моят въпрос е защо им е на руснаците земя? Един руснак ми се оплака, че от Москва до граница няма нищо засято. Всичко вече се е самозалесило с храсти и дървета. *** екологичната нация!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
zdravko1
преди 10 години
Ами то социализмът наистина няма бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 7
Internet
преди 10 години
ЦРУ дали плаща на инвестора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още