fallback

Обама и Путин с неформална среща

Двамата президенти са признали за необходимост от най-бързо намаляване на насилието и военните действия

21:14 | 06.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател

Обама и Путин видимо и умишлено се избягваха взаимно по време на общата снимка. Снимка: Ройтерс

Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин имаха кратка среща по време на обяд за световните лидери, участващи в тържествата във Франция за 70-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, съобщи Асошиейтед прес.

Обама е призовал руския си колега Владимир Путин по време на кратката им неформална среща във Франция днес да използва възможността за намаляване на напрежението в Украйна след избирането на Петро Порошенко за президент, съобщи висш служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

"Президентът Обама даде да се разбере, че деескалацията зависи от това Русия да признае новоизбрания президент Петро Порошенко за законен лидер на Украйна, да прекрати подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна и да спре доставката на оръжия и материали през границата", каза заместникът на президентския съветник по националната сигурност Бен Роудс пред репортери, придружаващи Обама на тържествата за 70-годишнината от съюзническия десант в Нормандия.

"Ако Русия използва тази възможност да признае и работи с новото правителство в Киев, президентът Обама посочи, че може да се появи възможност за намаляване на напрежението", добави той. Това бе първият им разговор лице в лице от началото на кризата в Украйна. Досега те имаха няколко телефонни разговора. Според заместника на съветника на американския президент по въпросите на националната сигурност Бен Роудс, цитиран от ИТАР-ТАСС, срещата била неформална, а не официална, и продължила 10-15 минути в замъка, където бил обядът.

Позирайки за груповата снимка пред замъка преди обяда, Обама и Путин видимо и умишлено се избягваха взаимно. Но щом влязоха вътре, намериха време за първата си лична беседа след анексирането на украинския Кримски полуостров от Русия, добавя АП.

Както съобщи прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС, " макар че нямаше отделна среща, двамата държавни глави получиха възможност да разменят мнения по ситуацията в Украйна, а също и за кризата в източната част на страната. Путин и Обама се изказаха за необходимост от най-бързо намаляване на насилието и военните действия".

Президентът на САЩ добави, че има "делови" отношения с руския си колега, и изрази надежда, че той "се движи в нова посока" по украинския въпрос, след като не се обяви веднага срещу избирането на Порошенко на 25 май. "Но трябва да видим какво той прави, а не какво говори", каза Обама за Путин. Руският и украинският президент се срещнаха малко преди това днес по време на закуската, дадена за височайшите гости от френския им колега Франсоа Оланд, припомня АП.

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 09.09.22 г.
fallback