fallback

181 убити при сблъсъци в Източна Украйна от началото на операцията

Властите в Киев обмислят обявяването на военно положение в Донецка и Луганска област

10:51 | 04.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател

Украинските войници продължиха да се сражават в източната част на страната до бунтовническата крепост Славянск във вторник. В същото време бунтовническите нападения над граничен пункт на украинската армия в Луганск обаче започнаха да утихват, предава Ройтерс.

От началото на военната операция в Източна Украйна са били убити 181 души, включително 59 войници, призна временният главен прокурор на страната Олех Махницки във вторник. Ранени са поне 293-ма души, добави той. Правителството продължава да се опитва да възстанови контрола си върху територията, заета от сепаратистите, и притиска бунтовниците, които се стремят към независимост на региона. 

Около 40% от жителите на Славянск вече са напуснали домовете си и търсят убежище извън районите, в които се водят боеве. В Луганск пък се засилва охраната на пограничните пунктове, след като граничарите са били нападнати в понеделник от проруски активисти.

В същото време стана ясно, че около 15 000 души са напуснали домовете си в районите на сраженията в Донецк. По-рано кметът е заявил, че евакуация на жителите не е възможна.

Междувременно изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов заяви, че украинските сили са прочистили северната част на Донецка област от „терористи”. В изявлението на Турчинов се добавя, че украинските военни затварят границата между северната и източната част на Луганска област.

„Днес в хода на антитерористичната операция напълно прочистена от терористи е била северната част на Донецка област, унищожени са опорни пунктове и военни лагери на терористите в този регион, като е завзето укреплението им в Семьоновка, установен е контрол над град Красний Лиман”, се казва в съобщението. Според Турчинов ликвидираните вчера подразделения на терористите са били най-многочислените от началото на операцията, „което открива възможността за освобождение на централната част на Донбас от терористи в най-близка перспектива”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:48 | 08.09.22 г.
fallback