fallback

Западът няма да бойкотира сесията на Световния петролен конгрес в Москва

Единствено канадската провинция Алберта е отказала участие във форума

19:27 | 03.06.14 г.

Западните компании няма да бойкотират 21-та сесия на Световния петролен конгрес (СПК), която ще се проведе по-късно този месец в Москва, предава ИТАР–ТАСС. Единствено провинция Алберта – водещият регион, произвеждащ суровината в Канада, е отказал участие, посочиха от организационния комитет на форума.

"Имаше различни мнения, но в крайна сметка повечето от участниците решиха да участват в срещата на Конгреса", посочи един от организаторите на СПК. Той потвърди, че от всичките поканени 4 500 делегата участие са отказали само тези от канадската провинция Алберта.

Отношенията между Русия и Канада се влошиха през март на фона на кризата в Украйна. В края на април Министерството на външните работи на Русия обяви санкции срещу 13 канадски високопоставени чиновници, парламентарни и обществени деятели, на които се забранява да влизат на територията на Руската федерация. Действието бе предприето в отговор на санкциите от страна на Канада заради Украйна и Крим.

Освен поканените делегати, събитието, което ще се проведе в руската столица в периода 15-17 юни, ще събере и 30 министри и 400 висши мениджъри и ръководители на браншови организации от повече от 80 страни. Сред тях ще са изпълнителният директор на British Petroleum Робърт Дъдли, главният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Абдалла Салем ал-Бадри, президентът на Petrobras Мария де Грасиас, генералният директор на Exxon Mobil Рекс Тилерсън и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:23 | 06.09.22 г.
fallback