fallback

Москва получи плащане от Украйна по фактурите за газ за февруари и март

Междувременно "Газпром" удължи срока за предплатата за природен газ за Киев до 9 юни

10:44 | 02.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руското Министерство на енергетиката потвърди получаването на 786,4 млн. долара от украинската компания „Нафтогаз“. Сумата покрива фактурите за газ за февруари и март, коментира говорител на институцията пред Ройтерс.

Според украинския енергиен министър Юрий Продан Киев е платил за доставките на природен газ за първото тримесечие – т.е от 1 януари до 31 март, когато в сила бяха намаленията, договорени между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Янукович.

Припомняме, че в средата на декември двамата държавни глави постигнаха споразумение Украйна да купува природен газ при цена 268 долара за хиляда куб. метра. След анексирането на Крим и неплащането на задълженията към „Газпром“ от страна на „Нафтогаз“ цената рязко скочи до 486 долара за хиляда куб. метра от 1 април. Киев не се съгласи с тази висока цена и отказа да плати задълженията си, което пък доведе до ултиматум от страна на „Газпром“ за предсрочно плащане на договорените количества газ.

От утре руският гигант трябваше да достави такива количества газ за Украйна, за каквито Киев е платил до 10 часа московско време на 3 юни.

Пред журналисти председателят на „Газпром“ Алексей Милер днес коментира, че след плащането срокът за предплатата по сметките за природен газ за Киев вече не е 3 юни, а 9 юни. Искането за предплащане на заявените количества газ ще отпадне, когато Украйна плати пълния обем на задълженията си, които вече са в размер на 2,2 млрд. долара, обясни още Милер, цитиран от РИА Новости.

Плащането на част от задълженията на украинската страна бяха от съществено значение за продължаване на преговорите по цената на природния газ за Украйна.

„През май беше въведен режим на предплащане и във вторник той може да започне да действа. Имаме много малко време, за да се договорим“, коментира в петък руският министър на енергетиката Александър Новак след края на третия кръг от преговорите по цената на природния газ за Украйна, който се проведе в Берлин.

По време на разговорите през миналата седмица е бил повдигнат въпросът за отпускане на финансова помощ за Украйна от страна на европейски финансови институции, допълва още пресцентърът на руското енергийно министерство. 

От своя страна европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотинер обясни, че изплащането на част от сумите ще гарантира продължаването на разговорите в понеделник (2 юни). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 09.09.22 г.
fallback