fallback

Йотингер: Русия и Украйна се разбраха за газовите плащания за ноември-март

ЕК предлага Киев да изплати половината от сумата за април и май, а остатъка - след като бъде постигнато решение

17:12 | 28.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия и Украйна отстраниха всички различия по отношение на цените и обемите на газа, доставен в периода от ноември до март, като остава единствено въпросът за цените за април и май. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер след проведените в Берлин тристранни консултации, предава ИТАР–ТАСС.

Европейският комисар подчерта, че решаването на спора за цените на енергията между Украйна и Русия "е от жизненоважно значение за ЕС" с оглед на "осигуряването на непрекъснат транзит на газ".

"Европейската комисия предлага Украйна да изплати половината от сумата за периода от април насам, по която има разногласия, и след това да плати остатъка, когато бъде постигнато решение относно разноските. Това ще реши проблема само частично, но ние трябва да продължим напред", каза той.

По-рано в понеделник Йотингер заяви, че украинската страна е готова да изплати на Газпром 2 млрд. долара до петък. "По този начин ще се даде ясен сигнал за ликвидността на Украйна", каза той, като добави, че до 7 юни "Нафтогаз" може да плати още 500 млн. долара като депозит за бъдещите доставки.

На фона на опитите на Русия да принуди Украйна да плати своя газов дълг, във вторник Киев поиска компенсация от 1 млрд. долара от Газпром заради Крим.

"Искаме да чуем отговор от Русия по въпроса за връщането на Украйна на 2,2 млрд. куб. метра газ, който Русия открадна през "Черноморнафтогаз" на територията на Крим", заяви украинският премиер Арсений Яценюк.

По-нататъшните преговори са насрочени за петък. Въпреки това Киев продължава да настоява за по-ниска цена на руския газ от 268,50 долара вместо 485 долара за 1000 куб. метра. Арбитражът за цената е насрочен за 29 май в шведската столица Стокхолм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
fallback