fallback

Киев поиска 1 млрд. долара от Москва заради Крим

Искаме отговор от Русия по въпроса за връщането на Украйна на 2,2 млрд. куб. метра газ, заяви украинският премиер Арсений Яценюк

09:42 | 28.05.14 г.

На фона на опитите на Русия да принуди Украйна да плати своя газов дълг на стойност от около 3,5 млрд. долара Киев поиска компенсация от 1 млрд. долара от Газпром заради Крим.

"Искаме да чуем отговор от Русия... по въпроса за връщането на Украйна на 2,2 млрд. куб. метра газ, който Русия открадна през "Черноморнафтогаз" на територията на Крим", заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от WBP Online.

Смелото обвинение срещу Кремъл очаквано бе отхвърлено от Газпром. Говорител на компанията посочи: "Ние нямаме представа какво визира той".

Междувременно представители на Европейския съюз (ЕС), Украйна и Русия се срещнаха в Берлин, за да коментират газовия дълг на Украйна към Русия. Според постигнатата договорка националната газова компания "Нафтогаз Украйна" ще заплати около 2 млрд. долара на Москва до 30 май, а след това още 500 млн. долара до 7 юни, за да се избегне прекъсване на доставките на синьо гориво.

По-нататъшните преговори са насрочени за петък тази седмица. Въпреки това Киев продължава да настоява за по-ниска цена за руския газ от 268,50 долара вместо 485 долара за 1000 куб. метра. Арбитражът за цената е насрочен за 29 май в шведската столица Стокхолм.

Във връзка със спора руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че цената на газа е била договорена и Москва не счита да необходимо да се правят каквито и да е промени. Освен това газовият гигант Газпром е готов да преустанови преговорите.

"Рисковете Украйна да не плати до петък все още са налице. Разбира се, надеждата умира последна", каза от своя страна главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
fallback