fallback

Ще успее ли Путин със завоя си към Изтока?

Силната позиция на Кремъл спрямо Запада може и да е грешен ход за зависимата от износа на енергия руска икономика

18:26 | 31.05.14 г. 28

Завоят на Владимир Путин към Изтока вече не може да бъде поставян под съмнение.

Състоялият се през миналата седмица Международен икономически форум в Санкт Петербург бе особено символичен за руския президент поради факта, че това е неговият роден град. Скритият акцент зад пищността обаче беше кои точно лидери присъстват на събитието.

Въпреки че вечерните приеми, организирани от руските компании, съперничеха успешно на баловете от "Евгений Онегин" на великия Александър Пушкин, ръководителите на големите американски дружества, като Лойд Бланкфейн от Goldman Sachs, липсваха. Най-високопоставените лица бяха от Китай, начело с вицепремиера Ли Юанчао.

Това не попречи на Путин да бъде нетърпелив да подчертае значението на мащабната 30-годишна сделка на Газпром с China National Petroleum Corporation (CNPC), както и на създаването на нов Евразийски съюз с Русия начело, пише CNBC.

Руският президент се разграничи от ефектите от санкциите спрямо руската икономика, както и от тези срещу неговите лични приятели, и обеща занапред да се разчита по-малко на западния внос. Същевременно гуверньорът на Руската централна банка бе непреклонен в анализа си пред бизнес лидерите, че страната не се нуждае от подкрепата на другите членки на Г8 – групата на водещите развити държави.

Коментирайки с усмивка, Путин се ангажира да се обърне от Запад на Изток. Заявката му бе приета с радостни аплодисменти от бизнес лидерите, посетили събитието. Въпреки това някои от гостите тихо изразиха опасенията си, че това движение към по-голямо сътрудничество с Китай и други от бързоразвиващите се пазари на Изток може би е крачка назад, а не прогрес за руската икономика, която традиционно е силно зависима от приходите от износ на енергия.

Силната позиция на Путин спрямо Украйна, водена отчасти от наличието на голямо руско етническо малцинство в страната, изглежда се радва на широка подкрепа сред руснаците. Тя обаче е по-малко положителна за чуждестранните и местни инвестиции в Русия, след като инвеститорите вече започнаха да обменят рубли за долари.

Проблемът пред Москва е, че богатите руснаци са свикнали да купуват всичко – от бижута до коли, именно от Запада, тъй като местните еквиваленти са далеч по-малко привлекателни. Доколко Владимир Путин и източните му партньори ще съумеят да осигурят надеждни заместители, е въпрос на време да разберем.

Повече по темата вижте в разговора на Вероника Денизова от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 10.09.22 г.
fallback