fallback

Петро Порошенко ще е новият президент на Украйна

"Шоколадовият крал" получава 54% от вота, втора е Юлия Тимошенко с 13%. Виталий Кличко пък ще е новият кмет на Киев

14:09 | 26.05.14 г. 2

Милиардерът Петро Порошенко официално декларира победата си в президентските избори в Украйна, съобщава CNN.

“Шоколадовият крал“, както е известен Порошенко, води с 54% от гласовете, съобщава централната избирателна комисия на Украйна. Това означава, че в страната няма да се стигне до балотаж.

Второто място е за бившия премиер Юлия Тимошенко, която събира 13 на сто от вота.

Петро Порошенко е известен с проевропейските си възгледи. На пресконференция в Киев днес той потвърди, че негов приоритет ще бъде европейската интеграция на страната.

По думите му Русия трябва да се включи в умиротворяването на размирните източни области на Украйна. Там повечето от изборните секции за президентския вот изобщо не отвориха, тъй като бяха превзети от бунтовници сепаратисти.

Заради засилването на насилието в региона на Донецк властите в Украйна преустановиха полетите до летището край източния украински град. Въоръжени бунтовници са атакували сградата на летищния терминал, която е обградена от правителствените сили.

Русия за пореден път отрече да има нещо общо с насилието в Източна Украйна. На пресконференция, която се проведе в Москва днес, руският външен министър Сергей Лавров коментира, че новият украински президент трябва да сложи край на екстремистките активност в Източна Украйна и да прекрати антитерористичната операция, която провежда в региона.

Междувременно Порошенко обяви, че Виталий Кличко е новият кмет на Киев. Бившият шампион по бокс в тежка категория коментира, че "цялата промяна ще тръгне от Киев".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 05.09.22 г.
fallback