fallback

S&P остави без промяна рейтинга на Турция

Политическата среда в страната е станала по-малко предвидима, а дефицитът по текущата сметка остава висок, въпреки че растежът на износа се подобрява

15:23 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's Ratings Services (S&P) запази кредитния рейтинг на Турция на ниво ВВ+ с негативна перспектива, съобщава Wall Street Journal.

Рейтинговата агенция подчертава, че политическата среда в страната е станала по-малко предвидима, което застрашава устойчивостта ѝ на външни шокове. Освен това дефицитът по текущата сметка на Турция остава висок, въпреки че растежът на износа се подобрява.

Решението на рейтинговата агенция идва само ден след изненадващия ход на турската централна банка да намали с 0,5 процентни пункта основната лихва.

В началото на годината банката увеличи рязко всичките си лихвени проценти, за да спре пропадането на лирата на валутните пазари. Това разгневи премиера Реджеп Тайип Ердоган, а задочната дискусия между него и институцията повдигна серия от въпроси за независимостта на турската централна банка.

Според S&P с решението си централната банка на практика подкрепя забавянето на икономиката в навечерието на президентските избори въпреки предупрежденията за засилването на инфлационния натиск.

Взаимоотношенията между S&P и Турция се изостриха през 2012 г., когато агенцията понижи перспективата пред рейтинга на страната от „позитивна“ до „стабилна“, въпреки че през 2011 г. брутният вътрешен продукт (БВП) отбеляза ръст от 8,5% - най-силният в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и вторият най-силен след Китай от държавите-членки на Г-20.

Към края на същата година турското правителство прекрати договора си с S&P, но рейтинговата агенция продължи да анализира и да дава оценки на страната за клиентите си.

Въпреки че през миналата година агенцията повиши оценката си за страната до ВВ+, това не удовлетвори Анкара, посочва AP. През февруари тази година рейтинговата агенция понижи перспективата пред рейтинга на Турция до негативна заради задълбочаващия се скандал за корупция, който доведе до обезценяване на турската лира спрямо долара до рекордно ниски равнища.

Въпреки проблемите с корупцията и забавянето на икономическия растеж обаче Анкара все пак се надяваше, че S&P ще повиши рейтинга на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 05.09.22 г.
fallback