fallback

Централната банка на Унгария налага лимити на кредитите за домакинствата

Възможно е да бъде създадена и „лоша банка“, с която да се ускори прочистването на банковия сектор от проблемните кредити

16:47 | 22.05.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Централната банка на Унгария ще наложи лимити на кредитирането на домакинствата, за да намали прекомерната задлъжнялост, съобщава Bloomberg.

Институцията призова също така за промяна на правилата, по които банките „прочистват“ портфейлите си.

Според доклада за финансовата стабилност, подготвен от банката и публикуван днес, трябва да бъдат наложени ограничения за съотношението между плащанията по кредити и дохода на домакинствата, както и да се затегнат регулациите за доказване на разполагаемия доход на домакинствата.

Институцията посочва, че най-вероятно няма да променя съотношението на плащанията по кредити към дохода за заемите в национална валута, но ще наложи по-стриктни регулации за заемите в чужди валути. Все още обаче не са уточнени детайлите.

Възможно е да бъде създадена и „лоша банка“, с която да се ускори прочистването на банковия сектор от проблемните кредити.

Проблемните кредити на унгарските банки за бизнеса достигнаха към края на миналата година 18% от общия обем на корпоративните заеми, а за частните клиенти – 18,6%. Бавните темпове, с които те намаляват, заплашва финансовата стабилност на кредиторите и представлява значителен макропруденциален (макроикономически) риск, предупреждава централната банка в документа.

„Концепцията за „лоша банка“ предлагала най-ефективното и бързо решение на проблема с необслужваните заеми.

Проблемните кредити в страната рязко се увеличиха след 2008 г. заради отслабването на форинта, което доведе до ръст на плащанията по дълговете на домакинствата и бизнеса.

Централната банка на Унгария посочва, че банковата система на страната е стабилна и към края на 2013 г. капиталовата адекватност като цяло достига 17,4%. Нуждите от допълнителен капитал се оценяват на 18 млрд. форинта (81 млн. долара).

Съотношението на кредитите към депозитите се очаква да се стабилизира до около 100% през следващите години в сравнение със 107% към края на 2013 г., прогнозира още институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:32 | 13.09.22 г.
fallback