fallback

Русия и Китай си стиснаха ръцете за доставката на природен газ

Снабдяването ще започне в срок от 4 до 6 години, като газопроводът ще струва 22 млрд. долара, но цена на суровината не бе обявена

14:35 | 21.05.14 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия постигна споразумение за доставка на природен газ за Китай посредством нов тръбопровод, предава Businessweek. Договорената цена на синьото гориво след продължите повече от десетилетие преговори обаче не бе официално обявена.

Руският президент Владимир Путин се обърна към Китай, за да укрепи икономиката на федерацията след разстройването на отношенията със Съединените щати и Европейския съюз (ЕС) по повод кризата в Украйна. Днешното споразумение, подписано по време на двудневното посещение на Путин в Шанхай, ще позволи на Газпром да развие гигантски газови находища в източната част на Сибир, отдалечавайки се от съществуващите пазари в Европа.

Сделката бе подписана от главния изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер и Джун Дзипин, председател на China National Petroleum. Споразумението е за 38 млрд. куб. метра годишно за срок от повече от 30 години. Милер обаче отказа да назове цената, на която Москва ще продава енергийната си суровина.

"Това несъмнено е едно историческо събитие", посочи главният изпълнителен директор на Газпром. "Това е наистина един огромен обем от доставки", допълни той.

Газоснабдяването ще започне в срок от 4 до 6 години, като изграждането на газопровода ще струва 22 млрд. долара. По думите на Милер проектът ще бъде частично финансиран чрез авансови плащания за газа.

Алексей Милер посочи още, че двете страни ще започнат и преговорите за втори тръбопровод на запад от първоначалния маршрут.

По-рано през деня Пекин и Москва не успяха да постигнат споразумение за доставките на руски газ за Китай в първия ден от визитата на Владимир Путин в Поднебесната империя. Постигнатата сделка все пак позволи на газовия гигант Газпром да направи стратегически завой към Азия, след като Европейският съюз даде заявка да се освободи от енергийната хватка на Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
fallback