fallback

Украйна ще съди Газпром в Стокхолм

Киев отказва да направи авансово плащане за руския газ, посочи украинският премиер Арсений Яценюк

19:31 | 20.05.14 г. 10

Украйна възнамерява да съди Газпром в Арбитражния институт на Стокхолмската търговска камара в края на май. Това посочи украинският министър-председател Арсений Яценюк в официално становище по въпроса за доставките на руски природен газ, изпратено до ръководството на Европейската комисия (ЕК) и лидерите на страните-членки на Европейския съюз (ЕС), пише ИТАР–ТАСС.

"В случай на неизпълнение на задълженията от страна на Руската федерация спорът ще бъде представен в края на текущия месец на Арбитражния институт на Стокхолмската търговска камара", се посочва в изявлението.

По думите на Яценюк Киев смята за неприемливо увеличението на цените на руския природен газ до 485 долара за 1 000 куб. метра. В тази връзка Украйна предлага Газпром да подпише допълнително споразумение с определяне на цена за 2014 г. в размер на 268,5 долара за 1 000 куб. метра, каква бе сумата през първото тримесечие на годината.

"След подписването на споразумението Украйна предлага в рамките на 10 дни да изплати дълга си към руската страна", отбеляза още в становището си премиерът.

Украинският министър-председател заяви също, че Киев отказва да направи авансово плащане за руския газ. "Поради липса на съгласие от руска страна за уреждане на спора по цените на природния газ въпросът за предварителното плащане не може да бъде включен в дневния ред на преговорите", посочи Яценюк.

По-рано през май стана ясно, че "Нафтогаз Украйна" трябва да извърши авансово плащане до 2 юни за предстоящите през месеца руски газови доставки. Сумата, която украинската държавна компания трябва да изплати, е в размер на 1,66 млрд. долара.

Според изявление на официалния представител на Газпром Сергей Куприянов руската компания е определила размера на авансовото плащане въз основа на обем на доставките от 114 млн. куб. метра на ден.

Същевременно през днешния ден ЕК преведе първия транш по програмата за Макрофинансова подкрепа на Украйна. По схемата са преведени 100 млн. евро, като общият размер на програмата е 1,6 млрд. евро, съобщиха от Брюксел.

Според информацията през следващите седмици ще бъдат отпуснати още 500 млн. евро. Условието е да бъдат финализирани правните процедури в Украйна и Върховната Рада да ратифицира Меморандума по споразумението за заема за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
fallback